Mint ismeretes, múlt szombaton egy ámokfutó 140 km/h-s sebességgel, fékezés nélkül belerohant az ifjúsági világbajnok kajakos, Janza Richárd autójába. A sportoló és az anyósülésen ülő barátja is belehalt a balesetbe.
Zoom
Március 18-án éjjel az ifjúsági világbajnok kajakos Janza Richárd és barátja az egyik piros lámpánál várakozott a Szentendrei úton, amikor hátulról, 140 km/h-s sebességgel nekik csapódott egy másik autó. A Tények információi szerint az ámokfutó a környéken lakó O. Áron, aki korábban a Szt. Pál Akadémia csapatában focizott. A férfi véréből legalább négy üveg bornak megfelelő alkoholmennyiséget mutattak ki.
A szakértő szerint ilyen mennyiségű alkohol elfogyasztása után az ember nincs tisztában a környezetével. "Nem veszi észre például a sávokat. Nem veszi észre azt, hogy mennyire áll előtte egy autó. Hogy esetleg valaki meg akarja őt előzni, át akar menni előtte egy gyalogos. Nem beszélve arról, hogy a reflexei jelentősen romlanak. Egy vészfékezést nem tud olyan gyorsan végrehajtani. Csökken a perifériás látása" - nyilatkozta Zacher Gábor toxikológus.
Zoom
A Tények úgy tudja, a férfi rendszeresen drogozott, és a baleset előtt is fogyasztott kábítószert. Ez azért nagyon veszélyes, mert teljesen kiszámíthatatlan, hogy egy ember hogyan reagál a drogra.
"A mozgáskoordinációt teljesen szétviszi. Túlmozgásokat eredményez, vagy éppen azokat a mozdulatokat nem végzi el az ember, amit kell. Tehát alul-, vagy túlmozog. Túlreagálja a vezetést. Pedálozik, fékez, rálép mindenre, egyfolytában kormányoz" - magyarázta Gellért Csilla klinikai pszichológus.
Ha a sofőr részeg volt, és be is volt drogozva, teljesen beszámíthatatlan állapotban lehetett.
A rendőrök azt mondták a Tényeknek, hogy a férfival szemben nem merült fel a kábítószer-fogyasztás gyanúja, de arra nem válaszoltak, végeztettek-e drogtesztet rajta.
(Origó nyomán)