A Jobbik-frakció minden tagja aláírja a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos alkotmánybírósági beadványt - közölte Szávay István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
Zoom
A politikus azzal indokolta a Jobbik országos elnökségének döntését, hogy "a jogállamiság pártján állnak, és azt szeretnék, hogy az Alkotmánybíróságnak legyen lehetősége állást foglalni a kérdésben".
(MTI)
Mi alkotmányellenes benne?
A politikus azzal indokolta a Jobbik országos elnökségének döntését, hogy a jogállamiság pártján állnak, vagyis nem Soros vagy a baloldali pártok mellett, és azt szeretnék, hogy az Alkotmánybíróságnak legyen lehetősége állást foglalni a kérdésben. Azt nem árulta el, hogy az elnökségen belül milyen szavazati arány volt, ez azért volna érdekes, mert Toroczkai László alelnök például korábban azt mondta, sóval hintené be az egyetemet.
Szávayt a sajtótájékoztatón megkérdezték, hogy kinek a kezdeményezéséhez csatlakoznak, hiszen az LMP elkezdte gyűjteni az aláírásokat, az MSZP-s Bárándy Gergely is mondta, hogy megkeresik majd őket. Erre a jobbikos képviselő azt mondta, konkrétan nem tudja, ki kezdeményezi majd az aláírásgyűjtést, de aláírják.
Egy újságírói kérdés arról szólt, hogy Szávay, illetve a Jobbik szerint mi alkotmányellenes a jogszabályban, mire a képviselő azt mondta, ezt nem feltétlenül nekik kell vizsgálniuk, hanem azt képviselik, hogy politikailag erősen vitatott alkotmányjogi kérdésekben az Ab-nak legyen lehetősége döntést hozni.
(HVG)
Frissítés: a részletesebb MTI-hír:
A Jobbik-frakció minden tagja aláírja a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos alkotmánybírósági beadványt - közölte Szávay István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
A politikus azzal indokolta a Jobbik országos elnökségének döntését, hogy a jogállamiság pártján állnak, és azt szeretnék, hogy az Alkotmánybíróságnak legyen lehetősége állást foglalni a kérdésben. Szávay István értékelése szerint Magyarországon diktatúra épül, ennek egy állomása, hogy a Fidesz egy nap alatt megpróbál ellehetetleníteni egy felsőoktatási intézményt.
Kiemelte azt is, hogy a Jobbik nem akar választani Orbán Viktor és Soros György között, elutasítja “azt a szélsőliberális szemléletet”, amelyet Soros György és a hozzá köthető intézmények képviselnek, és elutasítja a Fidesz hatalmi arroganciáját is.
A jobbikos politikus szerint a kormánynak nem a CEU-val van problémája, és ha komolyan venné saját állításait, miszerint a tüntetéseket Soros György szervezi és a kormány megdöntése a célja, akkor “megtehetné, hogy ellene eljárást indít alkotmányos rend megdöntésére irányuló szervezkedés vádjával”.
Szávay István azt is szóvá tette, hogy Palkovics László oktatási államtitkár Brüsszelben úgy nyilatkozott, a CEU a feltételek elmaradása esetén is folytathatná tevékenységét. Szerinte ez ellentmond annak, hogy Magyarországon mindenkinek be kell tartani a törvényeket.
Kitért arra is, hogy ha most igent mondanak a jogállamiság megsértésére, akkor bárki sorra kerülhet, “legközelebb jönnek a hagyományőrzők, a polgárőrök vagy éppen a motorosklubok”. A képviselő az elnökség szavazati arányáról nem kívánt nyilatkozni és azt sem tudta megmondani, technikailag melyik párt aláírásgyűjtését támogatják.
Visszautasította azt is, hogy a baloldal vagy Soros György mellé álltak volna döntésükkel.
Arra a kérdésre pedig, hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke közölte, hogy vizsgálatot indít a testület a magyar felsőoktatási törvény előző heti módosításával kapcsolatban, az felelte, a kormány elmérte a stratégiát és nagyobb a nemzetközi károkozás, mint a belpolitikai haszon.
2. frissítés: videó a sajtótájékoztatóról:
3. frissítés: le is csapta a Fidesz a magas labdát
Hidvéghi Balázs fideszes kommunikációs igazgató szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a Jobbik a hatalomért és a pénzért mindenre képes, a szavazóinak egykor nemzeti radikalizmust ígért, jelenleg a baloldallal együtt a migránspárti Soros György érdekeit szolgálja.
Álláspontja szerint Brüsszel és a migránspárti Soros-szervezetek az országot a bevándorláspolitikája miatt támadják, azt akarják, hogy engedjük be a migránsokat.
A Jobbik ugyanúgy, ahogy a bevándorlásellenes alkotmánymódosítás elutasításakor, jelenleg is a migránspárti erőket szolgálja – fogalmazott.
(MTI)
4. frissítés: Vona Gábor ennyit tett közzé Facebook-oldalán az esettel kapcsolatban:
(Pontosabban a Szávay-sajtótájékoztató videóját vezette fel.)
Nem kérdés: diktatúrát épít a Fidesz
A Jobbik nem kíván választani Soros György és Orbán Viktor között. Mi egy jogállami Magyarországot fogunk építeni 2018 után, ahol a hatalommal nem visszaél a kormány, hanem szolgálja a magyar népet. Az álproblémák helyett a valódi kérdésekkel foglalkozunk majd: az egészségügyi ellátás javításával, a bérek európai felzárkóztatásával, a korrupció felszámolásával és a többi lényegi kérdéssel.
Szávay István fontos dolgokra hívta fel a figyelmet, érdemes megnézni.
Korábban írtuk: A Jobbikon múlik az Ab-beadvány sorsa a CEU ügyében
Ma dönt a Jobbik elnöksége arról, hogy beállnak-e a többi ellenzéki párt mellé, és aláírják-e a lex CEU kapcsán készített alkotmánybírósági beadványt – tudta meg a Magyar Nemzet. Jelenleg ugyanis Vona Gábor pártján múlik, hogy összejön-e egy ilyen, úgynevezett utólagos normakontroll kezdeményezéséhez a szükséges számú aláírás.
Azt nehéz megjósolni, miként dönt a négy országgyűlési képviselőből és négy nem parlamenti honatyából álló elnökség. A parlamentben a párt nem szavazta meg a törvénymódosítást. A csoport tagja viszont Toroczkai László is, aki a tüntetőket „tornából felmentett liberálisoknak” nevezte.
Az alaptörvény szerint azután, hogy Áder János köztársasági elnök aláírta a törvénymódosítást, már csak konkrét politikai szereplőknek van lehetőségük az Alkotmánybírósághoz fordulni, így például az országgyűlési képviselők negyedének, ami ötven főt jelent.
Szél Bernadett, az LMP társelnöke elmondta, már elkészítették a beadványukat, és elküldték minden parlamenti pártnak, de a javaslatokra is nyitottak. Öt képviselőjük értelemszerűen alá is írja a papírokat. A legnagyobb ellenzéki frakcióval – huszonnyolc fővel – rendelkező MSZP képviselői ugyancsak alá fogják írni az íveket – közölte Nyakó István.
A szocialisták sajtófőnöke ugyanakkor úgy érzi, annyit ér ez, mint halottnak a csók. A biztos aláírók között van még a Párbeszédet képviselő Szabó Tímea, illetve lehet még számítani további néhány független képviselőre is, de a jobbikosok nélkül sehogy sem jön össze az ötven név. Az utólagos normakontroll egyébként nem befolyásolja a törvény hatálybalépését, ráadásul az Alkotmánybíróságot semmilyen határidő nem köti, hogy döntést hozzon.
Trumpék "egyöntetűen" az intézmény mögött állnak
Közben kiderült, hogy Altusz Kristófot, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkárát kérte fel Orbán Viktor, hogy miniszterelnöki megbízottként tárgyaljon a külföldi egyetemek, legfőképp a CEU működéséről az Egyesült Államok kormányának küldötteivel.
Az amerikai külügyi tárca európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese egy az amerikai nagykövetség által rendezett háttérbeszélgetésen közben leszögezte, hogy az amerikai kormány nagyon fontosnak tartja a CEU-t, és egyöntetűen az intézmény mögött áll. A konfliktust azonban nem Washington fogja megoldani, az intézménynek és a magyar kormánynak kell tárgyalóasztalhoz ülnie.
Hoyt Yee hangsúlyozta, a CEU ügyében megvan rá a hajlandóság, hogy a kormánnyal közösen megtalálják a legjobb megoldást annak érdekében, hogy Budapesten maradhassanak. Az pedig, hogy a hajlandóság kölcsönös-e, hamarosan kiderül – tette hozzá.
(MNO nyomán)
Korábban írtuk: