Az MSZP és az LMP - a DK-hoz és a Párbeszédhez hasonlóan - Demeter Szilárdnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának, miniszteri biztosnak a leváltását szorgalmazta ma az Országgyűlésben, írja az MTI.
Zoom
Fotó: Fülep Dániel /24.hu
Harangozó Tamás (MSZP) azt firtatta: Demeter Szilárd meddig maradhat a helyén.
Csárdi Antal (LMP) is megkérdezte: mikor hozza meg a kormány Demeter Szilárddal kapcsolatban az "elvárható és szükséges döntést".
Új zsidónak érzi magát, de nem lehet az
Arató Gergely DK-s képviselő a Telex szerint azt mondta, hogy
Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci, ismerjük ezt a hangot (…) Azzal hogy a helyén van, önök közösséget vállalnak egy nyílt nácival.
Varga Mihály pénzügyminiszter viszonválaszában Demeter Szilárddal kapcsolatban azt mondta: nem tiszte, hogy összekösse az ország finanszírozását Demeter Szilárd írásával (ugyanis az volt az eredeti téma - a szerk.). Azt ugyanakkor jelezte: Demeter Szilárd visszavonta írását, Facebook-oldalát is törölte, és
elismerte hibáját, amikor azt írta, hogy írása sértheti az áldozatok emlékét.
Megjegyezte: a baloldal itt is kettős mércével mér, mert amikor az egyik baloldali képviselő, polgármester azt mondta, hogy Adolf Hitler megérdemelten volt az év embere, akkor a baloldali pártok semmilyen konkrét lépést nem tettek. Hozzátette: legutóbb Bíró László esetében is mintha a kettős mérce működött volna.
DK-közlemény: Az egész magyar kormány szégyene, hogy Demeter Szilárd még most is múzeumigazgató és miniszteri biztos lehet!
Hiába vonta vissza, hősies utószemtelenkedés után Demeter Szilárd saját vállalhatatlan, és minden jóérzésű embert sértő publicisztikáját, a magyar kulturális kormányzat mindeddig a füle botját sem mozdította az írás kiváltotta hazai és nemzetközi tiltakozáshullámra. Ez azt jelenti, hogy a mai napon a magyar kulturális örökség egyik legfontosabb intézményének számító Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatóját, és a magyar könyvszakma fejlesztéséért felelős miniszteri biztosát még mindig Demeter Szilárdnak hívják, holott Demeter verbális ámokfutásával nem csak a magyar, de a nemzetközi irodalmi és művészvilág előtt is ellehetetlenítette magát.
A Demokratikus Koalíció elfogadhatatlannak tartja, hogy Demeter annak ellenére vezetheti tovább a múzeumot, hogy múlt heti szellemi környezetszennyezésével végképp kiírta magát az európai értelmiség köréből. Ugyan hogyan fogja a nemzetközi színtéren is hiteltelenné vált Demeter tovább képviselni a magyar irodalom és kultúra ügyét? Ha a döntéshozókban még maradt egy csöppnyi jóérzés, akkor meghallják a magyar és nemzetközi írótársadalom hangját, és Demeter Szilárdot még ma lemondatják a posztjairól!
Gy. Németh Erzsébet
Budapest kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettese
Ijedtében még a Facebook-profilját is törölte, de továbbra is a fejét követelik
A budapesti amerikai nagykövetség határozottan elítéli a közelmúltban megjelent véleménycikk kijelentéseit, amelyek egyenlőségjelet tesznek a jelenleg Európában zajló viták és a holokauszt során több millió ember ellen elkövetett rettenetes gyilkosságok közé – olvasható a budapesti diplomáciai testület honlapján megjelent közleményben. Mint írják, a „holokauszt bármiféle relativizálása és minimalizálása kapcsán zéró toleranciát kell gyakorolni”.
A nagykövetség ezzel csatlakozott a Demeter Szilárd szombaton megjelent véleménycikke nyomán tiltakozók egyre népesebb táborához. A nyilatkozatot elítélte a Mazsihisz, az izraeli nagykövetség, Köves Slomó, az EMIH vezetője mellett Vámos Miklós író is. Indult egy a PIM főigazgatójának lemondását követelő petíció is, amelyet már mintegy 150 "művész, közéleti személyiség" (mint pl. Geszti Péter, Iványi Gábor, Schilling Árpád, Spiró György vagy Závada Pál) mellett közel 12 ezren írtak alá. Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök nyílt levélben írt arról, hogy ha Demeter még hétfőn is kormánybiztos lesz, akkor az arra utal, hogy a cikk állításai egybeesnek a kormány álláspontjával.
Tegnap Demeter Szilárd előbb még reagált a Mazsihisz nyilatkozatára, majd a nap folyamán később visszavonta nagy botrányt kavart cikkét, és törölte Facebook-profilját is. Az már hétfői fejlemény, hogy az I. kerület bejelentette, a Petőfi Irodalmi Múzeum a Mesemúzeum épületének biztosításával kapcsolatos szerződést felbontja, amíg Demeter az intézmény főigazgatója - írja az Index.
Talán most megérti végre, miért zsidóznak a bátrabb és értelmesebb emberek
Demeter Erdélyi kampánykalauz 13+1 pontban című 2013-as írásában még azt írta:
Ne zsidózz, az erdélyi magyarok a zsidókérdést – sajnálatos történelmi események miatt – nem értik. Nem nagyon láttak zsidót, és ha láttak volna, akkor sem értenék, hogy mi a baj azzal, hogy ő zsidó. Vagy ha értik, akkor a saját sorsukon keresztül értik meg. Hidd el, eléggé nehéz úgy nekifeszülni a világnak, hogy indulásból azért utálnak, mert magyar vagy.
Mivel Demeter a Wikipédia szerint székelyudvarhelyi, talán ő maga sem értette a tegnapi és a mai napig, miért "zsidóznak" egyes emberek. Nos, mire ez az év véget ér, illetve miközben az ellene aláírók neveit olvasgatja, a tüntetők és más megszólalók ábrázatát tanulmányozza, talán ő is többet felfog majd ebből a témakörből...
Frissítés: saját PIM-es beosztottjai is elhatárolódnak
A Petőfi Irodalmi Múzeum dolgozóinak jó része is elhatárolódik Demeter Szilárd cikkétől - szúrta ki az Azonnali.
„Elhatárolódunk Demeter Szilárd nyilatkozatától, annak tartalmától, stílusától, a közzététel és a visszavonás módjától. Intézményünk a magyar kultúra iránt elkötelezett és nem részese az aktuálpolitikai diskurzusnak” – fogalmaznak a PIM dolgozói.
Számos, a múzeumban dolgozó rendezvényszervező, restaurátor és muzeológus mellett Erlitz János főigazgató-helyettes, Demeter közvetlen munkatársa is aláírta a közleményt. A múzeumban és tagintézményeiben nagyjából 250 ember dolgozik, közülük 72-en írták alá eddig. A lap PIM-hez közelálló forrásai szerint az aláírók listája még bővülhet.
Nagyon jól tette, hogy visszavonta...
Úgy tűnik, egyelőre nem engedik el Demeter kezét a fideszesek - ugyanazokat a paneleket mondják fel a témában:
A jobbikos Rig Lajos szerint "sértő volt ez mindannyiunk számára"