Egyenrangú ellenséggé válhat Rogán Gyurcsánnyal - írta egyik olvasónk a kormányellenes tüntetők börtönbe zárásáát kezdeményező polgármesternek. Azóta egy újabb lépéssel vagyunk ehhez közelebb, hiszen kiderült: Fletó bandája annyira megörült a Gyurcsány leghűbb katonájaként viselkedő Tónika javaslatnak, hogy a Bárándy-fióka máris csatlakozott hozzá. A Fidesz ellenben nem támogatja a szégyenletes kezdeményezést, ma szépen elhatárolódtak Rogántól. Legalább ennyi.
A garázdaság minősített eseteinek módosítását javasolja Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője, aki szerint javaslata kiegészíti Rogán Antalnak a rendezvénytől való eltiltásra vonatkozó kezdeményezését. Répássy Róbert reagálásában elmondta, hogy a Fidesz nem ért egyet a gyülekezési törvény szigorításával.

Gergő, Tóni barátja, szintén rapper
Új minősítő körülmény lenne a büntető törvénykönyvben (Btk.), ha a garázdaságot fegyveresen vagy felfegyverkezve követik el – közölte Bárándy Gergely, aki azt reméli, hogy a módosítással hatékonyan lehet visszatartani az elkövetőket ettől a bűntettől. Hozzátette: ez jelentheti lőfegyver használatát, de akár egy közlekedési táblával hadonászva (tehát bármire ráhúzható - a szerk.) elkövetett erőszakos cselekményt is.
Kitért arra, hogy a törvényjavaslatot már korábban elkészítette az MSZP-frakció illetékes munkacsoportja, és azért nem terjesztették be, mert azt több, a békés gyülekezést biztosító jogszabály módosításával akarták benyújtani a Háznak. Véleménye szerint az igazi megoldást a kormányellenes tüntetések visszaszorítására a gyülekezési törvény módosítása jelentené.
A jelenlegi szabályozás problémái között említette azt, hogy egy helyre több tüntetést is be lehet jelenteni, így nagyon gyakran történnek atrocitások két tábor között. Az MSZP-s képviselő megfontolásra ajánlotta, hogy önálló mellékbüntetésként szerepeljen a rendezvénytől eltiltás, vagy a már létező kitiltást kellene kibővíteni.
 
A Fidesz nem ért egyet a tervezett módosításokkal
Répássy Róbert, a Fidesz jogi kabinetjének vezetője az MTI-nek azt mondta, pártja nem ért egyet a gyülekezési törvény szigorításával és a Btk. olyan módosításával, amely a békés gyülekezés jogát korlátozza. Hozzátette: mind Bárándy Gergely, mind Rogán Antal javaslatát ez alapján fogják megítélni. A Fidesz még nem alakította ki álláspontját arról, hogyan szavaz ezekről az előterjesztésekről – közölte.
Az ellenzéki politikus azt mondta, a garázdaság szigorítása szakmailag aggályos lehet. Kifejtette: a garázdaságot akkor állapítják meg, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, ezért ez enyhébb megítélésű cselekmény. Véleménye szerint, amit Bárándy Gergely minősített eset formájában kíván szabályozni, lehet, hogy más súlyosabb bűncselekményeket is megvalósít. Ebben az esetben pedig nem a garázdaságot, hanem a súlyosabb bűncselekményt állapítanák meg a bíróságok – fűzte hozzá. Répássy Róbert Rogán Antal javaslatával kapcsolatban jelezte, nem áll mögötte a Fidesz támogatása, így az egyéni képviselői indítvány.
(Kuruc.info - MTI)