Magyar Péternek jó oka van az elégedettségre, de a túlzott magabiztosság elhamarkodott lenne – derül ki a Medián kutatásából, amely részletesen felmérte, hogy honnan jöttek a Tisza Párt szavazói, írja a hvg.
A Tisza Pártnak a választani tudó biztos szavazók körében elért 25 százalékos támogatottsága nem egészen három hónappal azután, hogy vezetője színre lépett, önmagában is jelentős sikernek tekinthető. A Medián április végén készült felmérésének alaposabb elemzése arra is rávilágít, hogy Magyar Péter pártjának szavazótábora meglehetősen sokszínű, és a társadalom minden szegmensében sikerült megszólítania nem elhanyagolható nagyságú rétegeket.
Ami a politikai spektrumot illeti, az talán nem meglepő, hogy a válaszadók 2022-es visszaemlékezéseit alapul véve a mostani Tisza-szavazók több mint fele a legutóbbi országgyűlési választáson a hatpárti ellenzéki listára voksolt. Annál figyelemre méltóbb, hogy 13 százalékuk úgy emlékszik, korábban fideszes volt, és számottevő a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól vagy a Mi Hazánktól átpártolt szavazók aránya is.
A legjelentősebb ténynek pedig az látszik, hogy Magyar Péternek sikerült korábban inaktív polgárokat is megszólítania: támogatóinak közel egyötöde az állítja, hogy 2022-ben nem szavazott.
Zoom
A társadalmi-demográfiai összefüggések áttekintéséből kirajzolódó kép azt mutatja, hogy a Tisza Párt szinte minden rétegben két számjegyű támogatottságra számíthat, mindössze három kivétellel: a legidősebb, a legkevésbé iskolázott és a legszegényebb szavazópolgárok körében ennél kisebb a potenciális szavazóközönsége.
A támogatói között viszont általában még nagyobb többségben vannak a rendszerkritikus nézetek képviselői, mint a hagyományos ellenzéki pártok szavazótáborában.
Zoom
Például Magyar Péter egyik különösen gyakran hangoztatott követelését, az Európai Ügyészséghez való csatlakozást az „óellenzék” szavazóinak nyolctizedével szemben a Tisza-pártiak több mint kilenctizede támogatja, de feltűnő, hogy erre még a fideszesek egyharmada is igent mondana.
Ennél is jóval egységesebb a közvélemény a családi pótlék emelésének követelésével kapcsolatban: ezt a magyarok háromnegyede, ezen belül a kormánypártiak kétharmada is szükségesnek gondolja.
Magyar Péter kommunikációja abban is sikeresnek tűnik, hogy többen látják őt középutasnak, mint bal- vagy jobboldalinak – egyedül a Fidesz–KDNP szavazó­táborában vannak többségben azok, akik a kormánypropagandával összhangban baloldali címkét ragasztanak rá.
Zoom
Ahhoz azonban még sokat kell dolgoznia, hogy országos vezető tisztségre is alkalmasnak tűnjön: a válaszadóknak csak kisebb része, 37 százaléka mondta, hogy a kormányfői posztra „inkább” vagy „teljesen” alkalmas, ami magasabb ugyan, mint Dobrev Klára mutatója, de jócskán elmarad a hivatalban lévő miniszterelnöké mögött.
Zoom
Módszertan
A felmérést április 26-a és 30-a között készítette a Medián, 1000 fős reprezentatív minta telefonos megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait súlyozással korrigálták, így az tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és végzettség szerinti összetételét. (A hibahatár ±3,5%.)