Egymásra mutogatnak a BKV és tulajdonosa, a fővárosi önkormányzat illetékesei a járműpark – elsősorban a buszok – immár elkerülhetetlennek látszó cseréje ügyében – írja a Magyar Nemzet. Tegnap ugyanis kisebb számban, de ismét százával hibásodtak meg a csaknem húszéves járművek. Nem elég, hogy kormánytámogatásra hivatkozva a balliberális pártok tovább emelték az egyre romló szolgáltatás díjait, a szocialisták további hitelfelvételt javasolnak a cégnek.
Húsz százalékkal kevesebb autóbusz robbant le tegnap csütörtökhöz képest, de kora délutánig ez is több mint kétszáz meghibásodást jelentett – közölte Héri József, a BKV Zrt. műszaki és üzemeltetési igazgatója. Elmondta: a fővárosi, pontosan 1377 darabból álló buszparkjának 17 éves átlagéletkora semmit nem mond: a 3-4 éves Volvo, illetve a 8 éves Van Hool belga buszok mellett valójában az állományban nem kevés a 20-24 éves jármű.
A szükségesnek tartott csaknem ezer busz cseréjéhez – típustól függően – új buszonként 50-100 millió forinttal, azaz a BKV 90 milliárdos adósságállományát megközelítő összeggel kellene számolni. A cég szerint az ügyben a tulajdonos fővárosnak kellene lépnie, a városházán viszont a BKV menedzsmentjének javaslatára várnak – olvasható a Magyar Nemzet szombati számában.
(MNO)