Bajnai Gordon miniszterelnök szerdán fogadta Avigdor Liebermant, Izrael miniszterelnök-helyettesét, külügyminisztert, aki hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra – tájékoztatta a Kormányszóvivői Iroda az MTI-t.
A közlemény szerint a találkozó során a felek mindenekelőtt a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztésének lehetséges irányait tekintették át. A szóvivői iroda emlékeztet arra, hogy tavaly volt a magyar-izraeli nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 20. évfordulója. Két évtized múltán Izrael kiemelt partnerünk a közel-keleti térségben és érdekünkben áll a sokoldalú kapcsolatrendszer elmélyítése. Az Egyesült Államok és Japán után Izrael a legfontosabb Európán kívüli befektető hazánkban – mutatnak rá.
A magyar miniszterelnök a találkozón kiemelte a kétoldalú kereskedelem töretlen fejlődését, az izraeli vállalatok mintegy 3 milliárd dollárt kitevő magyarországi beruházásainak jelentőségét, a kutatás-fejlesztés és kulturális együttműködés eredményeit. Bajnai hangsúlyozta, hogy Magyarország a jövőben is számít az izraeli tőke befektetéseire, különösképpen az élenjáró technológiák területén.
Magyarország támogatja Izrael csatlakozási törekvéseit a legfejlettebb ipari államokat tömörítő szervezethez, az OECD-hez. A közlemény kitér arra, hogy Magyarországon él Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége. A felek egyetértettek abban, hogy kapcsolataink erősítésében fontos szereppel bír egyrészt a hazai zsidó közösség, másrészt pedig a mintegy 200 ezernyi magyar ajkú izraeli állampolgár.
A közös politikai értékrend mellett hangsúlyozták, hogy Izrael stratégiai partner az Európai Unió számára, és Magyarország támogatja az Izrael és az EU kapcsolatai szorosabbra fűzésére irányuló törekvéseket. Magyarország EU-elnökségének idején lesz a soros EU-Izrael csúcs 2011-ben. A felek megvitatták a közel-keleti régió időszerű kérdéseit, valamint a régió stabilitását befolyásoló olyan kihívásokat, mint az "iszlamista alapú vallási fundamentalizmus", terrorizmus, vagy az iráni atomprogram – közölte a Kormányszóvivői Iroda.
(MTI)