Érvénytelen lett a népszavazás, amelyet a tervezett golfpályáról tartottak a Pest megyei Pátyon, de az ombudsmani vizsgálat ettől függetlenül megindult. A környezetvédők a Zsámbéki medence természeti kincseit féltették.

Vizsgálja a Jövő Nemzedékek országgyűlési biztosa a Pátyra tervezett beruházást. A jelenleg még külterületi besorolásban lévő részre golfpályát, bevásárlóközpontot, óvodát, iskolát és lakóparkot építene egy (hivatalosan) spanyol cég. A beruházás ellen tiltakozók népszavazást kezdeményeztek, de a vasárnapi referendum eredménytelen lett, a szavazásra jogosultak kevesebb, mint fele járult urnákhoz, és a szavazók kétharmada elutasította a lehetőséget, hogy beépíthető legyen a terület.

Az ombudsmani vizsgálat ettől függetlenül megindult. Fülöp Sándor országgyűlési biztos szerint borítékolható az eredmény. „A vizsgálat a tervezett településrendezési terv törvényességére irányul, azt nézzük elsősorban, hogy a budapesti agglomerációra vonatkozó torvény, mint fölöttes kötelező szabály rendelkezéseinek megfelel-e. Azt már lehet látni, hogy a települések közötti kétszáz méteres beépítetlen folyosót követelő szabálynak a településrész nem tud megfelelni, és az is látszik, hogy a hétezer embernek szánt lakóterület lényegesen nagyobb, mint amit az agglomerációs törvény megenged.”

A sikertelen népszavazás után most a pátyi képviselő-testületnek kell döntenie. Bognár András független polgármester szerint ez tíz napon belül meg is történhet. „Figyelembe kell venni azoknak a véleményét, akik igennel, azoknak is, akik nemmel szavaztak, figyelembe kell venni a beruházó igényét, mert öt éven keresztül biztattuk őt, és a képviselő-testület tagjaival le kell ülni. Remélhetőleg valamilyen törvényes megoldás születik.”

Telki polgármestere, Danóczi Balázs korábban azt nyilatkozta, hogy maga a beruházás Páty közigazgatási határán belül történne, fizikailag azonban Telkihez tartozna, és vélhetően erősen megnövelné a forgalmat. Most azonban nem kíván nyilatkozni, mondván, a pátyi népszavazás Páty belügye, és ezt tiszteletben tartják.
(MR nyomán)
Kapcsolódó: