Tavaly után idén is azt emelte ki az amerikai külügyminisztérium éves emberi jogi jelentésében Magyarország kapcsán, hogy több más európai országhoz hasonlóan "erőszakos cselekmények történtek romák ellen".

A gazdasági válság nyomán számos gyilkosság és erőszakos esemény történt romák ellen Magyarországon kívül Olaszországban, Romániában, Szlovákiában és Csehországban - olvasható a csütörtökön közzétett jelentésben, amely a világ 194 országára vonatkozóan foglalja össze az emberi jogok 2009-es helyzetét. (A saját, Irakban, Afganisztánban és Palesztinában elért emberi jogi "eredményeikről" valamiért hallgatnak - a szerk.)
A romák Európa legnagyobb, egyben legsérülékenyebb kisebbsége; faji megkülönböztetés és erőszak érvényesül velük szemben. Jelentések láttak napvilágot roma gyanúsítottakkal szembeni rossz rendőrségi bánásmódról, amikor letartóztatták és őrizetben tartották őket. A roma népesség körében nagy arányú a szegénység, a munkanélküliség és írástudatlanság, széles körű hátrányos megkülönböztetés érvényesül velük szemben az oktatás, a foglalkoztatás, valamint a lakásviszonyok terén - olvasható a jelentés bevezetőjében.
A jelentés szerint egyes problémák súlyosbodtak. Ezek közé tartozik az "etnikai és vallási kisebbségi csoportokkal szembeni, szélsőségesekhez köthető erőszak és durva retorika". "A romák egyre nagyobb mértékben voltak a szélsőségesek célpontjai", ez "négy roma halálához és többek sérüléséhez vezetett". "Folytatódott a romákkal szembeni diszkrimináció az oktatás, a lakhatás, a foglalkoztatás, valamint a szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférés terén" - sorolják a cigányt csak fényképről ismerő zsidók.
(MTI nyomán)