A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán üdvözölte, hogy a magyar kormány vállalja a 3,8 százalékos államháztartási hiánycél teljesítését.
"Üdvözöljük, hogy a magyar kormány szükség esetén korrekciós intézkedéseket szándékozik végrehajtani a (hiány)cél elérése, valamint annak érdekében, hogy a magyar gazdaság fenntartható pályán maradjon" - tudatta közleményében a Magyarországért felelős új misszióvezető, Christoph Rosenberg, aki hétfőtől szerdáig nem hivatalos tárgyalásokat folytatott Budapesten.
A szakértő az egyeztetések után közölte: a szóban forgó intézkedésekről és egyéb lépésekről az IMF hivatalosan a készenléti hitelprogram következő felülvizsgálati fordulójában, július elején fog tárgyalni.
Rosenberg megállapította: az Európai Bizottságtól érkezett szakértőkkel közösen "hasznos tárgyalásokat" folytatott a magyar fővárosban a kormány 2010. évi és későbbi terveiről.
Az IMF a látogatás előtt annyit közölt, hogy együtt kíván működni az új magyar kormánnyal, és Rosenberg útjának célja a nem hivatalos kapcsolatfelvétel a kabinettel.
(MTI)