„Nem a Jobbikról, hanem arról van szó, hogy bármelyik párt ilyen vagy olyan vitatott jogállású szervezettel és vitatott tevékenységet kifejtő személlyel milyen intenzív kapcsolatot ápol” – próbált finomítani korábbi szavain a másik fideszes lapnak Pősze Lajos, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, aki szerint "egy parlamenti pártnak nem ilyen témákkal kellene foglalkoznia". Mint ismeretes, Pősze a szombati Magyar Nemzetben arról beszélt, hogy „nem szerencsés az, hogy a párt neve kapcsán a legtöbben a gárdára vagy Budaházy Györgyre asszociálnak”.
A Jobbik mai frakcióülésén a napirendi pontok között szerepel a parlamenti képviselő bíráló kijelentése a Gárdáról. Értesülések szerint Vona Gábor, a Jobbik elnöke felháborodott a nyilatkozaton, a Kuruc.info honlap pedig egyenesen „karrierlovagnak” nevezte a gárdát bíráló frakcióvezető-helyettest - írja a Magyar Hírlap.
Bár Pősze Lajos szerint véleményét rajta kívül "több frakciótag" is osztja, Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője a lapnak határozottan cáfolta, hogy magánvéleményén túl Pősze Lajos kijelentései bárki más álláspontját tükröznék a 47 tagú Jobbik-frakcióból.
Dúró a Hírlapnak elmondta, semmiféle távolodás nincs a Jobbik részéről a Magyar Nemzeti Gárdától (MNG), hiszen a Gárda nemcsak szövetségesük, de "testvérszervezetük" is. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a július 4-i Erzsébet téri rendezvényen Vona Gábor pártelnök-frakcióvezető mondta elő az MNG esküjét, a szintén parlamenti képviselő Pörzse Sándor vezette le az eseményt, és rajtuk kívül a párt több képviselője is részt vett a rendezvényen. Dúró Dóra szerint a szintén jobbikos képviselő, Gaudi-Nagy Tamás és a párt színeiben az Európai Parlament tagjává választott Morvai Krisztina jogvédőként világított rá azokra az eljárási visszásságokra, amelyek a Hunnia-üggyel kapcsolatban Budaházy György kapcsán felmerültek.
Pősze Lajost – mint mondta – meglepte, hogy mondatai milyen reak­ciókat váltottak ki, mert "ezt az álláspontot a párt vezetésének írásban már korábban is kifejtette". Furcsállná, hogy Magyarországon parlamenti képviselőként ne mondhatná el véleményét egyes kérdésekben, egyúttal tagadta, hogy a párton belül bármiféle hivatalos állásfoglalás lenne akár a Gárdával, akár Budaházy Györggyel kapcsolatban.
(MH nyomán)