A "kirekesztés" és "a Jobbik szegényellenes politikája" miatt tüntettek mintegy ötvenen szerdán a Parlament előtt holmi cigányok.
Az Országház előtti megmozdulás egyik szervezője, Radics Béla azt mondta: a tiltakozást azzal kapcsolatban szervezték, hogy a Jobbik az árvíz sújtotta Borsod megyei Szalonna település "roma lakosainak nem adott az általa gyűjtött adományból, hanem azt faji alapon osztotta szét".
A demonstráció másik szervezője, Bohus László, a Roma Polgárjogi Mozgalom aktivistája fasiszta alakulatnak nevezve a Jobbik országgyűlési képviselőit és a jogerősen betiltott Magyar Gárda tagjait, arra szólította fel a honatyákat, hagyjanak fel a "roma- és szegényellenes, kirekesztő politikájukkal".
A demonstráció szónokait több jobbikos képviselő is végighallgatta, hárman, köztük Rubi Gergely, egy Magyar Nemzeti Gárda feliratú pólóban jelentek meg. A honatyák nyakukban viselték képviselői igazolványukat. A képviselők jelenlétét a szervezők provokációnak minősítették, ezért szóváltás alakult ki a főszervező Radics Béla és Rubi Gergely között. A szervezők ezért arra kérték a rendezvényt biztosító rendőröket, vezessék ki a képviselőt. Rubi Gergely a rendőri felszólításnak eleget téve a lánccal és virágládával elzárt parkolóba ment, és onnan hallgatta tovább a beszédeket. Zagyva György, egy másik jobbikos képviselő viszont a megmozdulás végéig beszélgetett a résztvevőkkel és a szervezőkkel.
A megmozdulás záróakkordjaként a demonstráció résztvevői az összetartozást jelképezve megfogták egymás kezét, és egy kis kört alkottak a Parlament előtt. A másfél órás tiltakozó akción megjelent Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje és Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő is.
(MTI nyomán)