Jelenleg is kapcsolatban állhat Orbán Viktorral a sukorói kaszinóberuházás befektetője. A Népszava úgy tudja, hogy Ronald S. Lauder a választás után levelet írt Orbánnak, emlékeztetve arra, hogy a Martonyi-villában, januárban abban maradtak: a választás után folytatják az egyeztetést.
A Népszava értesülései szerint a kormányfő azt üzente: Bulgáriába megy nyaralni, ezért a megbeszélés halasztását kérte. A miniszterelnök környezete hallgat az újabb találkozóról, miközben az LMP, az MSZP és a Jobbik támogatásával ősszel létrejöhet a parlamenti vizsgálóbizottság.
Nem véletlenül övezi titkolózás a Fidesz részéről a sukorói kaszinóberuházás ügyében januárban, a Martonyi-villában megtartott megbeszélést, amely a kormányzásra készülő pártelnök és a beruházás egyik megálmodója, Ronald S. Lauder között zajlott. A Népszava szerint az üzletember és Orbán azóta is kapcsolatban állnak egymással. Legalábbis erre utal, hogy az információk szerint a választás után Lauder levelet írt Orbánnak. A befektető a Martonyi-házban megtartott vacsorán történt megállapodásukra hivatkozott, mondván: abban maradtak, hogy többek között a kaszinóprojektről a választás után folytatják az egyeztetést. A lap értesülései szerint Orbán a levélre nem válaszolt, csak közvetítő útján üzent a milliárdos üzletembernek, hogy Bulgáriába megy nyaralni, ezért a megbeszélés halasztását kéri. Azóta a kormányfő visszatért Bulgáriából, a héten már részt vett a kormány ülésén is.
Miközben a Sukoró-ügyben nyomozó ügyészség az új információk ismeretében sem tartja indokolnak a tanúként már meghallgatott Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon korábbi kormányfők mellett megkérdezni az ügyről a jelenlegi miniszterelnököt, újabb, az ügyben ismert szereplők kihallgatásáról érkeznek hírek. Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője megerősítette: Ronald S. Lauder mellett Fred H. Langhammer tanúkénti meghallgatását is tervezik. Langhammer ugyanis, aki a kaszinó társbefektetője, az Egyesült Államokban tartózkodik, így nemzetközi jogsegély keretében kérte meghallgatását az ügyészség. Az eljárásrend ilyenkor az, hogy a tanúkat az amerikai hatóságok hallgatják ki, majd a vallomást továbbítják. A magyar ügyészségi nyomozók a meghallgatáson nem lehetnek jelen, de információkat, instrukciókat, kérdéseket eljuttathatnak az ottani kollégákhoz.
A King's City beruházói eközben bizakodóak. Fred H. Langhammer tegnap közleményében tudatta, továbbra is bíznak abban, hogy a kormánnyal együttműködve, egy "átlátható" folyamat keretében megvalósulhat a beruházás.
(NOL nyomán)