Legalább öt súlyos mulasztást ír a rendőrség a MAL Zrt. vezetője, Bakonyi Zoltán számlájára. A milliárdos gyanúsított előzetes letartóztatásáról ma döntenek, a Bakonyi család „főhadiszállását” biztonsági emberek védik - írja a Bors (mint ismeretes, azóta már döntöttek: szabadlábon a gyilkos - a szerk.), alább a folytatás.

A cégadatok ezt a balatonalmádi üdülőt tüntetik fel Bakonyi Zoltán címeként. Az épületet őrök védik, csak bejelentett vendéget fogadnak

Bár a rendőrség még a vizsgálat elején tart, a nyomozók már most súlyos hiányosságokat írnak az őrizetbe vett Bakonyi Zoltán számlájára. Az ORFK tegnap kiadott közleményében szó szerint ez áll: „a Nemzeti Nyomozó Iroda gyanúsítottként hallgatta ki B. Zoltánt az iszapkatasztrófával összefüggésben... A gyanúsított elmulasztotta a hasonló katasztrófa esetén a kármentesítéshez és az élet, a testi épség, valamint a vagyon megóvásához szükséges intézkedések kidolgozását, védelmi rendszerek, a káresemény hatását csökkentő védművek és jelző-riasztó rendszerek kialakítását”.
Jogászok között vitát gerjesztett Bakonyi őrizetbe vétele. Az ELTE Büntetőjogi Tanszékének vezetője szerint akár életfogytig tartó börtönt is kaphat a cégvezér, ha bebizonyosodik, hogy szándékosan nem tett semmit a tragédia megelőzésére. Szikinger István alkotmányjogász ugyanakkor az őrizetbe vétel jogosságát is vitatja.
Bakonyi Zoltánt ma a fővárosból Veszprémbe szállítják, ott dönt a bíró előzetes letartóztatásáról. Édesapját – a Mal Zrt.-t korábban vezető, 16,5 milliárd forintos vagyonnal rendelkező – Bakonyi Árpádot nem értük utol, telefonját egy kolléganője vette fel, aki közölte: „Bakonyi úr éppen útban van Budapestre egy munka miatt, ezért nem érhető el”.
Tavalyi cégadatok szerint Bakonyi Zoltán Balatonalmádin él. Megtaláltuk a tóparti ingatlant, amely egykor feltehetően üdülő lehetett. A legalább 30 szobás, kétszintes épületet kamerázták, egy biztonsági szolgálat emberei védik. Az ingatlannak saját strandja, hatalmas kertje van, és két teniszpálya is tartozik hozzá. A portán ülő biztonsági őr lapunknak azt mondta, nem tudja, kié ez az épület, neki csupán az a feladata, hogy a portán leadott rendszámú járműveket beengedje a kapun.