A csütörtöki tárgyaláson a magánvádló, Képíró Sándor nem jelent meg a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, igazolási kérelmét a bíró, Vadász Viktor elutasította, és megszüntette a rágalmazás miatt indított büntetőeljárást Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ vezetője ellen. A megszüntető végzés ellen Képíró Sándor várhatóan fellebbez.
A magánvádas eljárás Képíró Sándor feljelentése nyomán indult Efraim Zuroff ellen. A feljelentés szerint Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ vezetője Képíró Sándor volt csendőrtisztről nagy nyilvánosság előtt azt állította, hogy háborús bűnös. A Zuroff által elmondottakról a magyar sajtó és média, valamint a Hetek című budapesti hetilap és a Népszava is tudósított.
2010. október 8-án, a büntetőper első napján a bíróság személyesen meghallgatta Képíró Sándort és Efraim Zuroffot, de ők nem mutattak hajlandóságot a békülésre, ezért a bíróság az ügyet - úgymond - tárgyalásra utalta. Efraim Zuroff változatlanul azt mondja, hogy az egykori csendőrtisztnek köze volt a háborús bűntettekhez, Képíró Sándor szerint viszont ez rágalom.
A második tárgyalási napon, csütörtökön a magánvádló Képíró Sándor nem jelent meg, ügyvédje, Zétényi Zsolt egy korábbi, 2010. szeptember 18-i orvosi igazolásra és a 97 éves Képíró Sándor életkorára hivatkozott, de Vadász Viktor bíró az igazolási kérelmet elutasította, mondván, ha Képíró Sándor az október 8-i tárgyaláson részt tudott venni, most is el kellett volna jönnie. Ezért a bíróság az eljárást megszüntette. Az eljárás megszüntetését kimondó végzés ellen Képíró Sándor várhatóan fellebbez majd.
(MTI nyomán)