Az LMP szerint a "szánalmas parlamenti teljesítményt félelemkeltéssel kompenzáló" Jobbik parlamenti képviselője, Zagyva György Gyula "hétvégi erőszakos akciójával" végleg méltatlanná vált arra, hogy a magyar Országgyűlés tagja legyen.
Sajtóhírek szerint vasárnap Zagyva György Gyula jobbikos országgyűlési képviselő mintegy harminc emberrel, katonai alakzatban, harci indulókat énekelve szidalmazott és fenyegetett egy Csongrád-megyei tanyán élő családot.
"Az LMP szerint Zagyva György Gyulának azonnal le kell mondania képviselői mandátumáról. Egy másokat verbális és fizikai erőszakkal fenyegető ember méltatlan arra, hogy a magyar Országgyűlés tagja legyen" - olvasható Dorosz Dávid LMP-s országgyűlési képviselő közleményében.
Az LMP-s szerint "nem ez az első alkalom, amikor a Jobbik képviselőjére köztörvényes bűncselekmény gyanújának árnyéka vetül": "emlékezetes, hogy tavaly nyáron a Magyar Sziget nevű rendezvényen két újságíró szerint Zagyva súlyosan fenyegette őket és korlátozta személyes szabadságukat; ebben az ügyben az LMP akkor feljelentést tett".
Dorosz úgy véli, a vasárnapi incidens nem elszigetelt esemény. "A Lakon erődemonstrációt tartó Vona Gábor, vagy a napokban Gyöngyöspatán robbanásveszélyes helyzetet teremtő gárdisták ugyanazt akarják - elterelni a figyelmet a Jobbik ötlettelenségéről és szánalmas parlamenti teljesítményéről. Ehhez régi recepthez, az erőszakos megfélemlítéshez nyúlnak. Pedig a rájuk szavazó polgárok aligha ezt várták tőlük: a Jobbik átverte őket, amikor megoldási javaslatok helyett polgárháborús hangulatot kínál a leszakadó kistérségek kétségbeesett lakóinak" - írja a tejfelesszájú liberális.
Az LMP szerint helyes lenne, ha a kormány bűncselekményekről beszélve "nem csak tyúklopásokat emlegetne, és a jog eszközeivel a hasonló esetek ellen határozottan fellépne".
(HVG nyomán)