Dóc - Zagyva György Gyula jobbikos országgyűlési képviselő elmondása szerint baráti társaságával, mintegy harminc emberrel nem felvonult, hanem elsétált vasárnap este a három kiskorú gyermekét egyedül nevelő Sipos Sándor dóci tanyájához. Ekkor rendőrök érkeztek – és intézkedtek. Ez alapján „garázdaság látszik megvalósulni". Sipos rendőri védelmet kért, Zagyva lemond mentelmi jogáról, ha eljárást indítanak ellene írja a Délmagyar, alább folytatódik a cikk.
– Vasárnap este fél 9 felé a gyerekek számolni kezdték a tanyánktól mintegy ötszáz méterre megálló autókat. Tizenkilencet számolt össze a 6, 12 és 13 éves gyermekem. Rossz érzésem volt, mondtam nekik, bármi történjék is, ne jöjjenek ki a házból. Annyit láttam és hallottam, hogy katonai alakzatba rendeződve, harci indulókat énekelve, kancsikát csattogtatva vonul mintegy harminc ember a házunk felé – idézte fel a vasárnap este történteket a dóci Sipos Sándor. – Én egy szál gatyában, mezítláb, papucsban vártam őket az udvaron. Nem éreztem, hogy fázok, valószínűleg az ideg miatt. Amikor megérkeztek, valamelyikük elkiáltotta magát: "F.szszopó cigányok, gyertek ki!" Majd egy nagy teljesítményű lámpával a szemembe világítottak. Teljesen elvakított a fénye. Valamit felém dobtak, de nem találtak el. Mint később kiderült, egy korsó volt, amelyet később lefoglalt a rendőrség – mondta a férfi.
– Ott álltunk egymással szemben, csendben. Tapintani lehetett a feszültséget, amit az állatok is éreztek, egyet sem gágogtak a libák, egyet sem vakkantott a kutya. Majd megjelent egy busznyi rendőr, akik elkezdték kifelé, az autók felé tolni a jobbikosokat. A gyerekeket még aznap este elvitték a rokonok. Magamra maradtam. Rendőri védelmet kértem, és feljelentést tettem – mondta a 49 éves Sipos Sándor, aki három éve veszítette el feleségét. A magyar férfi cigány felesége tüdőrákban halt meg.

Sipos Sándor

– Jámbor ember a Sándor, akkor sem kötekedik, ha kicsit többet iszik a kelleténél. Van itt nála sokkal rosszabb ember is – vette védelmébe tegnap Sipos Sándort Szabó Márta, aki a Dócot Balástyával összekötő út mentén bérli a Négylámpás, korábbi nevén Bunyós kocsmát. Hallott arról, hogy a jobbikosok vasárnap este Sipos Sándor háza elé vonultak. – Szájról szájra terjed ez a történet. Úgy tudom, hogy a jobbikosok születésnapot ünnepeltek. Állítólag nem is Sándor volt a célpontjuk. A gyerekeit sajnálom a legjobban, akik otthon voltak, s úgy hallottam, hogy nagyon megijedtek. Nem szeretik itt az emberek az ilyen viselkedést – mesélte Szabó Márta. A Négylámpásban üldögélő vendégek elmondták: vasárnap nem csupán Dócon, de Sándorfalván is sok volt a rendőr. Egyikük szerint úgy kergették egymást a jobbikosok és a rendőrök meg a polgárőrök, mint kutya a macskát. Hol a jobbikosok, hol a polgárőrök álltak meg a kocsma előtti parkolóban. Lázár Zsolt kocsmatulajdonos szerint egy cigány családot kerestek a jobbikosok, de nem találták, így került a képbe Sipos Sándor.
Szerdán ottjártunkkor rendőrautó cirkált a tanyavilágban, s a faluban is állt egy sebességet mérő rendőrautó, nem messze Székely Gyula házától. Székely ősszel jobbikos támogatással indult a polgármesteri posztért, s csupán pár szavazattal maradt alul Tóth Margittal szemben. Székely nem tudott a felvonulásról. Elmondta: már hetek óta keményen dolgoznak a dóci határban, két, belvíz áztatta tanyáról próbálják kimenteni az építőanyagot. Vasárnap is mentettek a dóci jobbikosokkal, de az ország más részéből is jöttek segítők. Így nem volt ott a felvonuláson.
Ott volt viszont Zagyva György Gyula. A jobbikos országgyűlési képviselő lapunknak elismerte: vasárnap Dócon volt, ahol egy tanyán meghívták őket egy teára. Majd elmondása szerint a baráti társaságával, több mint harminc emberrel nem felvonultak, hanem sétáltak egyet. Zagyva szerint a rendőri intézkedés volt szabálytalan. Elmondta: lemond mentelmi jogáról, ha eljárás indul ellene. – Ennek örülnék is, mert akkor elmondhatnám, hogy egy cigány család, amely néhány éve elrabolt és megerőszakolt egy 22 éves kétgyermekes lányt, napi szinten terrorizálja a környéket. Eddig ezzel nem foglalkozott a rendőrség, bár nekem akkor azt mondták, hogy máskor is szoktak olyan nagy erőkkel kivonulni, mint vasárnap. Úgy hallottam, azóta több rendőr van a környéken, aminek mi nagyon örülünk – mondta Zagyva György Gyula képviselő.
Rendőrségi sajtóközlemény az ügyben
„A rendőri intézkedés alapján garázdaság látszik megvalósulni. A történtek részleteinek tisztázására további intézkedések szükségesek. A megkeresésben hivatkozott 'demonstráció' eddig nem igazolható. A csongrádi kistérségben korábban tett kezdeményezéseink mintájára a sándorfalvi kistérségben az elkövetkezendő időben több rendőr fog szolgálatot teljesíteni az emberek biztonságérzetének erősítése céljából" – tájékoztatta lapunkat az ügyben Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.