Akárcsak tegnap, a mai napilapok közül is messze a Magyar Nemzet foglalkozott a legkorrektebben a gyöngyöspatai állapotokkal, így mai cikküket is beszkenneltük és leközöljük. (Az emiatt az Interneten csak és kizárólag nálunk olvasható.)

A mai Népszabadság vezércikkének (Doros Judit: Elszabadult bakancs) például volt pofája kijelenteni, hogy, idézzük, „Tegyük hozzá mindjárt, hogy ez év márciusáig a rendőrségi statisztikák szerint összesen öt bűncselekmény történt a kétezer-ötszáz lelkes mátrai faluban, ebből három kis értékű lopás, egy becsületsértés és egy rongálás. Terror semmi.” Ennél még a hithű fideszes pártlap, a Magyar Hírlap is korrektebb volt pár nappal ezelőtt, amikor egyértelműsítette a (szintén) vezércikkében, hogy, idézzük, „Vadállatok [a cigányok]. Gyöngyöspatán a gyaloghíd két végére álltak a cigánykölkök, és hídpénzt szedtek az öregektől. A Kecskekő pincesorát szétlopták, széthordták. A pincéket kifosztották. A gyümölcsfákat lelopták, majd szokásukhoz híven derékmagasságban kivágták, ha éppen tüzelő kellett. Az iskolában brutálisan összeverték nem cigány diáktársaikat. A templomból, piacról hazatérő öregasszonyokat leköpdösték, gyalázták. Elviselhetetlenné tették a létezést a faluban. És sok-sok száz ilyen falu van ma Magyarországon. Aztán egy idős ember nem bírta tovább, és öngyilkos lett.. Ahogy látható, a jobbikossággal igazán nem vádolható lap még a cigók lelkén száradó öngyilkosság tényét is elismeri, a „kisebb” bűncselekményekről nem is szólva. De folytathatnánk a sort a többek között a Heti Válaszban közzétett gyöngyöspatai segélykiáltással, a Magyar Nemzet régebbi, szintén korrekt cikkével stb. Nesze neked „terror semmi”, Doros! A Hatala-botrányról, a statisztika-hamisításokról (három hivatkozás további információért: ITT, ITT, ITT) nem is beszélve - ezekről (arról, hogy aki komolyan veszi ezeket a „statisztikákat”, az eleve hülye) természetesen egy büdös szót nem szól a Szabad Nép (minden tekintetben) utóda.

Persze nem csak a rajvédő Néphazugság az, amely a legócskább cigányvédő propagandát nyomatja. Tegnap a szintén ballib zsIndexen például hosszú időn át vezető(!) anyag volt ugyanez a tendenciózusan hazudozó statisztika. Természetesen amikor a cigányok magyart gyilkolnak [pl. Szikszó], azt soha nem rakják ki vezető anyagnak, csak a gyorsan pörgő Bulvárba...

Apropó, Népszabó! Volt ám egy másik, szintén bicskanyitogató cikkük („Bátonyterenye pillanatok alatt összefogott a gyöngyöspatai menekültek ellen” - mint látható, már a címben is menekülteznek a tetvek...) is arról, hogy a náci bátonyterenyeiek nem voltak hajlandók befogadni szegínüldözöttromákokat. Egy, a ballibektől megszokott, sírós, szánalomkeltő képpel (amin azért jól megfigyelhető a kifejezetten jó húsban levő, még csak véletlenül sem nélkülöző anya – vö. a Field szerinti „krónikus alultápláltságban szenvedők):



A mai Magyar Hírlapban két anyag is foglalkozik a történtekkel. Bayer Zsolt, akárcsak tegnap, igazságmorzsákat (cigányterror, folyamatosan hazudozó, önsajnáltató korcsok, agyba-főbe vert Alex stb.) kétségkívül tartalmazó cikkét láthatóan gazdáinak, pártjának (Fidesz) elvárásait a legmesszebb menőkig figyelembe véve írta – itt pl. összemosta a holtrészeg, kétséget kizáróan saját magának bajt kereső Alexet a normális(abb) gárdistákkal, a Jobbikkal. Akiknek aztán annyi közük van a véderős Alexhez (ill. egyáltalán a Véderőhöz), mint nekünk pl. az LMP-hez...

Visszatérve a lényegre, a Magyar Nemzetre: a cikkében szó esik a cigányterrorról meg arról, hogy a segélyt egyszerűen elkaszinózta a cigóvezér. Figyelem! Még egyszer felhívjuk a figyelmet, hogy nem a Jobbik lapjáról, esetleg „megalapozatlan” állításáról van szó, hanem a nyíltan fideszes Magyar Nemzetről, akiknek aztán tényleg nem áll érdekében a patai cigók „eláztatása”, befeketítése, rossz hírbe hozása! Még ők is azt állítják, amit eddig (csak) a radikális jobboldali médiumokban olvashattunk.

A cikk; először a címlapos anyag, majd a 3. oldalon szereplő folytatás:

Kik mozgatják a szálakat?

A romák örömmel fogadták az adományok hírét, s tegnap már keresték a vajdát, hogy megtudják, hol a pénz

Vizsgálják a polgári és katonai nemzetbiztonsági szolgálatok is a gyöngyöspatai események körülményeit — értesült lapunk. Úgy tudjuk, az elhárítás és a hírszerzés feladata annak tisztázása,
hogy ellenérdekelt titkosszolgálatok és különböző üzleti körök szerepet játszottak-e a romák evakuálásnak beállított utaztatása, illetve az ahhoz kapcsolódó lejárató nemzetközi médiakampány megszervezésében. Ellenőrzik azt is, hogy a térségben megjelenő félkatonai szervezetek milyen forrásból működnek.

Kocsis Máté (Fidesz), a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke bejelentette, tényfeltáró bizottság létrehozását kezdeményezi a Heves megyei településen történtek miatt.

Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott: az államnak az erő nyelvén kell beszélnie, szerinte a Btk. szigorítása — ez az úgynevezett egyenruhás bűncselekményeket szankcionálná — hosszú távon kezeli a problémát. Az Egyesült Államok budapesti nagykövete méltányolja a magyar kormány állásfoglalását, hogy a kisebbségi csoportok megfélemlítése és az ellenük irányuló erőszak elfogadhatatlan.

A kedd éjjel kitört tömegverekedéssel összefüggésben a rendőrség eddig egy 28, egy 36 és egy 53 éves helyi lakossal szemben indított eljárást garázdaság gyanúja miatt. Helyszíni riportunkból kiderül, hogy Gyöngyöspata utcáin látszólag rend uralkodik, a romák és a magyarok közötti feszültség azonban még mindig kézzelfogható. A romák egyébként örömmel fogadták az adományok hírét, s már reggel keresték a helyi vajdát, hogy megtudják, hol a pénz.

3. oldal:

Bár a Véderő tagjai eltűntek Gyöngyöspata utcáiról, s látszólag rend uralkodik a faluban, a romák és a magyarok közötti feszültség még mindig kézzelfogható. A cigányok a bakancsosoktól, a magyarok a kisebbségtől rettegnek. A romák egyébként örömmel fogadták az adományok hírét, s már tegnap reggel keresték a helyi vajdát, hogy megtudják, hol a pénz.


Nekem már annyira elborult az agyam, hogy nem felelek magamért - mondja dühösen egy cifra szoknyás roma asszony, akinek a férjét előállították a kedd éjjeli összecsapás után. Azt meséli, lefoglalták a nyújtófáját meg a felmosórúdját, mert az ura azzal verekedett. Annak ellenére, hogy közülük is többeket bevittek a kapitányságra, az árokparton heverésző romák azt állítják: nem tehetnek semmiről, csak magukat védték. Reggel az állítólagos félelem ellenére többen visszatértek a faluba. Azt mondják, szűkös a hely a rokonoknál, és a bátonyterenyei polgármester is „hazazavarta" őket. Az iskolából sok roma gyerek hiányzik, a szülők egyelőre nem indokolták a távollét pontos okát.

A Véderő tagjai már nincsenek az utcákon, járőrök vigyázzák a rendet, minden arra járót ellenőriznek. A cigányok mégis azt mondják, félnek, mert visszatérhetnek. A rettegés azonban nem látszik rajtuk: üldögélnek az út szélén, cigarettáznak (Kuruc.info: miből futotta rá? Adózott munka? Muhaha... Akkor segílyke? Ezek szerint harmadolható vagy teljes egészében megvonható, ha ilyen drága luxuscikkekre is futja nekik.), kártyáznak. Sokan azt állítják, a Véderő tagjai fenyegették őket, rájuk fogták puskáikat. Némelyek látni vélték, hogy pincékbe rejtették el a fegyvereket. Egy öregasszony szerint az egyesület tagjai is ott rejtőznek, éjjel jönnek csak elő. (Kuruc.info: ...fekete terepjáróstul meg tetétleni jetistül...) Egy roma nő azt mondja, szívesen elmennek a faluból, ha valaki megveszi házaikat. (Kuruc.info: tessék, már zsarol is – ahogy olyan sok fajtatársa csinálta régebben is...) - Hálásak vagyunk a rend, öröknek, mert ha ők nem jönnek, már az egész cigánysort kinyírták volna - mondja felhangon egy ráncos, félszemű öregember. Egyikük-másikuk az LMP kampányát is támogató Richard Field amerikai üzletembert dicséri. Azt mondják, tőle kaptak élelmiszercsomagot, és neki köszönhetik a húsvéti üdültetést is. Elismerik, valóban történtek lopások a faluban, de szerintük nem annyi és nem úgy, ahogyan azt a helyiek állítják. - Azért, mert elloptak egy kosár szőlőt? - legyint egyikük, érzékeltetve, nem érti, mire ez a nagy felhajtás.

Egy középkorú magyar hölgy nem így látja. - Nemcsak azt vitték el, ami a pincében volt, még a vasajtókat is lelopták - panaszolja. - Ötven éve élek együtt a cigányokkal egy utcában, régen semmi gond nem volt velük - emlékszik vissza egy idős asszony. Maka Mihályné elmeséli, a régi romák gazdálkodtak, s még a szomszédok jószágaira is odafigyeltek. Legnagyobb fájdalma, hogy már nem csak templomáról híres a valaha virágzó Heves megyei falu.

A cigánysor határában egy férfi a szolgálatot teljesítő rendőrökkel kiabál. - Azért van jogállam, hogy maguk tegyenek rendet! - üvölti. Alig megy el, egy terepjárós férfi áll meg a rendőrök mellett. Azt panaszolja, csak olaj a tűzre, hogy egyesek pénzt küldenek a romáknak. A helyiek úgy vélik, ha a cigányok pénzt kapnak, őket is kárpótolni kellene a feltört, kifosztott hegyoldali pincékért. (Kuruc.info: cigánynak mindent, fehérnek semmit, ugyebár...)

A romák örömmel fogadták az adomány hírét, s már reggel keresték a helyi vajdát, hogy megtudják, hol a pénz, de nem találták otthon. Állítólag elkaszinózta a már kézhez kapott ötmillió forintot, a romák előtt pedig azzal védekezett, hogy csak meg akarta sokszorozni. (Kuruc.info: no comment! És ez nem az első eset – régebben is ugyanígy lenyúlta, eljátsztotta a helyi cigóvezír az állami és egyéb pénzeket. Ezért fizetjük az adót...) Ezt már egy fekete pólós férfi állítja, annak a háznak a tornácán, ahol korábban a Véderő parancsnoka tartózkodott. A mellette lévő nő nehezményezi, hogy mindenki csak a romákat sajnálja, de arról senki nem beszél, hogy ők is félelemben élnek. - Megfenyegettek minket, hogy elvágják a torkunkat, és felgyújtják a házat - sérelmezi. Az asszony két éjszaka nem aludt a saját házában, mert féltette a kisfiát. Most a rendőrök vigyáznak rájuk. - Mi valóban félünk, a cigányok viszont csak a haszonszerzés miatt. Jól tudják, minél jobban sírnak, annál több pénzt kapnak - erősíti meg egy férfi. A verekedésről annyit mondanak, a romák már az összecsapás előtt csoportosultak. - Ha a Véderő egyik tagja pedig valóban a cigánysor elején vizelt, büntessék meg tízezer forintra, de ezért nem kell ájulásig verni - véli egyikük. (Kuruc.info: pontosan! Ezzel az erővel mi is követelhetnénk azt, hogy ezentúl hadd verjünk agyon bárki cigányt, aki az utcára sz@rik vagy hugyozik. Ha nekik meg szabad ezt velünk tenniük...)

Amint visszaérünk a cigánysorra, éppen megérkezik Farkas János vajda; a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke. Elegáns öltönyében büszkén járkál, fekete lakkcipőjét aranyozott minták díszítik. - Milyen elegáns ma - szólítom meg. - Én mindig elegáns vagyok, már csak a tisztségemnél fogva is - vágja rá. Erre nem mondok semmit, de eszembe jut a korábbi találkozásunkkor a hasára feszülő, zsírfoltos, feslett póló és az elnyűtt melegítőnadrág. Inkább az adományokról kérdezem. - Nem kaptunk még egy fillért se, de nagyon köszönjük a felajánlásokat - válaszolja. Amikor felhozom az eljátszott pénzről szóló híreket, zavarba jön ugyan, de aljas rágalomnak nevezi a feltételezést, és azt javasolja, kérdezzük meg a „kaszinóst”. A terveikről csupán annyit mond, Kanadába készülnek, amihez már „megkérték a mentelmi jogot". (Kuruc.info: miben fogadunk, hogy repülnek majd onnan? Előre lehet fogadásokat kötni, hogy milyen „magyarázattal” állnak majd elő, amikor „haza”kullognak a cigókkal a magyaroknál lényegesen keményebben bánó, a cigánybűnözést kőkeményen megtorló kanadai „terror” miatt. Elsütik majd a nyíregyházi „honvágy”-dumát?)