A Jobbik ismét az "emberi és kisebbségi jogok előmozdítását célzó" Tom Lantos Intézet megalakítását bírálta ma az Országházban.
Schmitt Pál államfő a szeptemberi ENSZ-közgyűlésen ismertette, hogy Magyarország úgy döntött: megalapítja a Tom Lantos Intézetet, egy olyan nemzetközi központot, amelynek célja a többi között "a tolerancia értékrendjének terjesztése" lesz. Az intézet április végén alakult meg.
Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese kedden azt mondta: a kuratórium "a népfrontos időket idéző négypárti összeborulással" jön létre, az intézet ötlete pedig eredetileg Gyurcsány Ferenc volt kormányfőé, és annak szerinte a Fidesz táborában sincs nagy támogatottsága.
A jobbikos politikus felrótta Tom Lantosnak, élen járt abban, hogy kereskedelmi kedvezményeket harcoljon ki a Ceausescu vezette Romániának, valamint hogy a politikus az elsők között szorgalmazta Irak amerikai megtámadását.
Felidézte azt is, hogy Tom Lantos 1990. októberében egy 15 éves kuvaiti lányt vezetett az általa elnökölt, emberi jogokkal foglalkozó kongresszusi csoport elé. A menekültként bemutatott Najira ott arról beszélt, hogy hazájában iraki katonák újszülötteket gyilkolnak meg, később azonban kiderült, hogy ő Kuvait washingtoni nagykövetének lánya, a tételesen cáfolt vallomásra pedig egy PRcég készítette fel - emlékeztetett Gyöngyösi.
A képviselő túlzónak tartotta, hogy a költségvetés 3 milliárd forinttal támogatja a "sóhivatali gittrágással" foglalkozó intézetet. Azt mondta, Tom Lantos az amerikai képviselőház Lugosi Bélája, "magyargyűlölő, cionista, csaló, szélhámos".
Németh Zsolt külügyi államtitkár azt hazudta, hogy "Lantos Tamás magyar származású" amerikai demokrata párti politikus, "holokauszt-túlélő" élete során mindvégig magyarnak tartotta magát, távol állt tőle a magyarság gyűlölete, a magyar ügyekre kiemelt figyelmet fordított, az erdélyi, a vajdasági és a felvidéki magyarság érdekében is számos alkalommal aktívan fellépett. Kijelentette, a Lantos Intézettel olyan nemzetközi emberi jogi szervezet alakul, amely a közép-európai emberi és kisebbségi jogokért akar tevékenykedni, a költségvetésben pedig nem 3 milliárd, hanem 100 millió forint van elkülönítve számára.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: