Dr. Zinner Tibor történész szakértői véleményének meghallgatásával folytatódott, majd félbeszakadt dr. Képíró Sándor perének tárgyalása a Fő utcai bíróságon. A vádlott mindvégig hallási és értelmezési problémákra panaszkodott, s ezért a bíró a tárgyalást elnapolta, s elrendelte dr. Képíró Sándor elmeállapotának orvosi vizsgálatát.

Dr. Képíró Sándor a mai tárgyaláson (Fotók: Hering József)

A Budai Központi Kerületi Bíróság Fő utcai épületében kedden folytatódott a háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt dr. Képíró Sándor perének tárgyalása. A bizonyításai eljárás során dr. Zinner Tibor és Szakály Miklós személyében a bíróság ezúttal történész szakértőket kívánt meghallgatni. A tárgyalóteremben ezúttal is ismerősei támogatásával jelent meg a 97 esztendős dr. Képíró Sándor, aki kezdettől fogva hallási zavarokkal küszködött, pontosabban arra panaszkodott, hogy a hallókészüléke fölmondta a szolgálatot, képtelen értelmezni a tárgyalóteremben elhangzottakat. A keddi tárgyaláson megjelent ifj. Hegedűs Loránt református lelkész is.

Dr. Zinner Tibor a tárgyaláson
Dr. Zinner Tibor történész, a Legfelsőbb Bíróság tudományos kabinetfőnöke a bíró kérdésére válaszolva többek között elmondta: a legalapvetőbb gond az, hogy nem eredeti példány a vezérkari bírósági ítélet okmánya, amelynek alapján most dr. Képíró Sándort háborús bűncselekmények elkövetésével vádolják. A nevezett példányt Jugoszláviában előbb magyarról szerbre fordították, majd visszafordították magyarra, tehát többszörös fordításról van szó.
Miután dr. Képíró Sándor a történész szakértői véleményét sem hallotta, illetve értette meg teljességében, a bíró elnapolta a per tárgyalását, és elrendelte, hogy a Honvéd Kórházban soronkívüliséggel végezzék el a vádlott elmeorvosi vizsgálatát, magyarán azt, hogy alkalmas-e a tárgyalás lefolytatására. A tárgyalóteremben jelenlevők közül többen is megjegyezték, hogy egyre inkább összedőlni látszik az ügyész által bemutatott vád, s ezért egyesek dr. Képíró Sándort agyilag beszámíthatatlannak kívánják nyilváníttatni. Ha ez megtörténik, akkor ejtenék a 97 éves ember elleni vádat, s ezzel elkerülnék azt, hogy az idős férfit, az egykori csendőrtisztet a magyarság nemzeti hősként, esetleg mártírként kezdje tisztelni.

Ifj. Hegedűs Loránt a hallgatóság soraiban

Mindenesetre dr. Zétényi Zsolt, a vádlott ügyvédje az elmeorvosi vizsgálat elrendelésére válaszolva határozottan kijelentette, hogy a hallókészülék technikai problémájáról, s nem pedig elmebetegségről van szó. Dr. Képíró Sándort a bíró elrendelése alapján május 17-én vizsgálja ki a Honvéd Kórház két megnevezett orvosa, akik véleményt mondanak arról, hogy a vádlott alkalmas-e a tárgyalás folytatására vagy nem.
Az elnapolt tárgyalás egyik érdekességeként a bíró úgy próbálta megvizsgálni dr. Képíró Sándor mentális képességeit, hogy megkérdezte tőle, tudja-e, ki Orbán Viktor. Az idős férfi megválaszolta, hogy tudja, ő a miniszterelnök. Nem tudta viszont, hogy jelenleg ki Magyarország honvédelmi minisztere, ám Pintér Sándor kilétével és belügyminiszterségével tökéletesen tisztában volt.
Hering József – Kuruc.info
Kapcsolódó: