A Fidesz szerint az Országgyűlés egészének tekintélyét is rombolja, ha bármely parlamenti képviselővel szemben jogerős ítélet születik, amelyben megállapítják bűnösségét. Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője ezt azzal kapcsolatban mondta budapesti sajtótájékoztatóján, hogy kedden jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Bíróság hivatalos személy elleni erőszak miatt Samu Tamás Gergő jobbikos képviselőt. Gulyás Gergely emlékeztetett: a képviselők jogállásáról szóló törvény kimondja, hogy összeférhetetlenség miatt meg kell szüntetni annak a képviselőnek a mandátumát, akit szándékos bűntett miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélnek.
A fideszes politikus azt mondta, elsősorban az érintett jobbikos politikusnak van feladata és kötelezettsége az üggyel kapcsolatban, hiszen neki kell az összeférhetetlenséget megszüntetni, ami ebben az esetben a parlamenti mandátumról való lemondást jelenti. Ha ez nem történne meg - folytatta -, akkor azt követően, hogy a bíróság értesíti az Országgyűlés elnökét az ítéletről, bármely képviselő kezdeményezésére, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság véleményének a kialakítása után, a parlament dönt az összeférhetetlenség kimondásáról, és ezzel a képviselői mandátum megszűnik.
"Úgy gondoljuk, hogy ha a Jobbik a törvényes rend pártja, akkor az egyébként 1990 óta változatlan törvényeket nekik is tiszteletben kell tartani" - tette hozzá. A Jobbik kedd délután azt közölte az MTI-vel, hogy rendkívüli jogorvoslattal él Samu Tamás a Legfelsőbb Bíróságnál a Fővárosi Bíróság őt érintő keddi, felfüggesztett szabadságvesztést kimondó ítélete miatt.
(MTI)