Hat budapesti díszpolgár - Fischer Ádám karnagy, Ferge Zsuzsa szociológus, Donáth László evangélikus lelkész, Heller Ágnes filozófus, Konrád György író és Zsámbéki Gábor rendező - szerdán levelet küldött Tarlós Istvánnak, amelyben magyarázatot kér a főpolgármestertől az Új Színház igazgatói kinevezése kapcsán.
Az MTI-hez eljuttatott levélben a díszpintyek úgy fogalmaznak, hogy az ügy rendkívül rossz fényt vet a főváros vezetőségére, ezáltal magára Budapestre is. "Arra kérjük, fogalmazza meg pontosan és a nyilvánosság számára érthetően, melyek voltak azok a szempontok, amelyek alapján Ön az illetékes bizottság egyértelmű állásfoglalását felülbírálva nem hosszabbította meg Márta István színházigazgatói megbízását, hanem helyette Dörner Györgyöt nevezte ki az Új Színház élére" - áll a levélben.
Mint hozzátették, Dörner György pályázatából kitűnik, hogy azt Csurka István szellemi irányítása alatt fogalmazta, és tervei szerint a színház intendánsa ő lesz. "Önnek tudnia kell, hogy Csurka István a magyarországi antiszemitizmus doyenje, emblematikus alakja, akit az egész világon legkésőbb azóta ismernek és számon tartanak, amióta Kertész Imre (szintén budapesti díszpolgár) Nobel-díjának odaítélésekor kijelentette: a Nobel-díjjal ezúttal Auschwitzot díjazták" - szerepel a levélben.
Az aláírók szerint "cinikus háttéralkuk, a rasszista szélsőjobbal való titkos összefonódások gyanúja merül fel", amelyet a főpolgármesternek nemcsak a hazai, de a külföldi közvélemény előtt is azonnal és hitelesen meg kell cáfolnia. A hat budapesti díszpolgár magyarázatot vár Tarlós Istvántól arra, miért döntött így.
"Budapest jó híre érdekében el kell oszlatnia azokat a gyanúkat, hogy Budapest vezetője vagy szélsőjobboldali nyomásnak enged, vagy meggyőződésből szélsőjobboldali eszméket támogat. Kérjük, hozza nyilvánosságra valódi indítékait" - áll végül abban a levélben, amelyet Fischer Ádám karnagy, Ferge Zsuzsa szociológus, akadémikus, Donáth László evangélikus lelkész, Heller Ágnes filozófus, Konrád György író és Zsámbéki Gábor rendező írt alá.
(MTI nyomán)