A kereskedelmi csatorna törvénysértő módon hallgatta el a Jobbik álláspontját a gyöngyöspatai események kapcsán, ezért vagy beolvassák a párt közleményét, vagy lehetőséget biztosítanak a megszólalásra. A Jobbik sajtófőnöke újabb pereket ígér.
2011 augusztusában a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megállapította, hogy a TV2 Tények című műsora 2011. július 19-i adásában megsértette a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét, amikor a gyöngyöspatai hangfelvétel ismertetésekor csak a Fidesz közleményéből idéztek. Az országos kereskedelmi televízió annak ellenére nem adott teret a jobbikos álláspontnak, hogy Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője aznap külön sajtótájékoztatót tartott az ügyben.
A Médiahatóság elsőfokú ítéletével szemben a TV2 fellebbezett, és a szerkesztői szabadságra hivatkozva azzal védekezett, hogy „a hírblokkok hosszúságából adódóan nem volt lehetőség az érintett felek nézeteinek teljes körű és részletes bemutatására”. A kereskedelmi tévé azzal érvelt, hogy az események megítélését az sem befolyásolta érdemben, hogy a Jobbik lemondásra szólította fel a hangfelvételen fenyegetőző fideszes képviselőt.
A fellebbezésre adott elutasító határozatában a Médiahatóság leszögezi, egy médiaszolgáltató nem teheti meg, hogy egy közérdeklődésre számot tartó hír kapcsán elhallgasson bizonyos releváns álláspontokat. Az NMHH indoklása szerint a szerkesztői szabadság addig terjed, hogy egy médiaszolgáltató eldönti, beszámol-e egy bizonyos eseményről. Ha azonban úgy dönt, hogy igen, akkor a híradásban meg kell jelennie a szembenálló nézeteknek, kellő súllyal megjelenítve az ellentétes álláspontot. A vizsgált gyöngyöspatai ügy kapcsán ez nem történt meg - teszi egyértelművé a határozat.
A TV2-nek 5 napon belül, a törvénysértő adással azonos időpontban kell - értékelő magyarázat nélkül - közzétennie a Jobbik közleményét, vagy 15 napon belül lehetőséget biztosítania a pártnak álláspontja megjelenítésére - áll a Médiahatóság határozatában.
(Barikád nyomán)