A 2006. október 23-i lovasrohamról rendelt festményt Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, hogy az új alkotmány díszkiadásának illusztrációjaként szolgáljon - írja a Népszabadság pénteki száma.
Több mint húszmillió forintért rendelt festményeket Kerényi Imre miniszerelnöki megbízott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium pénzügyi keretéből - tudta meg a Népszabadság. A napilap szerint a képek egyikének címe Lovasroham, 2006. október 23., és a többivel együtt ez is az új alaptörvény díszkiadását ékesíti majd.
A lap a minisztérium által a napokban közzétett szerződéses listára hivatkozva azt írja, hogy a neves és kevésbé ismert kortárs magyar művészektől a következő témákban rendeltek festményt: Horthy Miklós kora, Dualizmus kora, A holokauszt, Nagy Imre újratemetése, Forradalom és szabadságharc kora, A vörös iszap, A második világháború, Az első világháború, A tanácsköztársaság, Lovasroham, Rákosi Mátyás kora, Nemzeti Színház, Trianon. Mindegyik művész 1,6 millió forintot kap az alkotásért.
Kerényi a Népszabadságnak azzal magyarázta a koncepciót, hogy az 1896-os millenniumi ünnepségekre a kor legnevesebb festői – köztük Munkácsy Mihály és Benczúr Gyula – 50 festményen ábrázolta a magyar történelem fényes és rettenetes korszakait a honfoglalástól az 1800-as évek végéig, ennek kiegészítéseként az általa felkért 15 művész megfesti az elmúlt 150 év legfontosabb eseményeit. A tizenhárom minisztériumi szerződésen kívül további két festőművész is megbízást kapott, Rényi Krisztina Kádár János korát, Szkok Iván pedig az idén elfogadott új alkotmány megszületésének pillanatát örökíti meg. Kerényi a Népszabadságnak azt mondta, szerinte a lovasroham nagyon fontos történelmi esemény, "metszéspont" volt.
A korábbiakkal együtt hatvanöt festmény az új alaptörvény díszkiadását illusztrálja majd, annak egy-egy példányát 2012 tavaszától elhelyezik az önkormányzatok döntő többségénél már felállított „Alaptörvény Asztalára”, a festményeket pedig kiállítják majd - írja a lap.
(HVG)