Új típusú együttműködésről tárgyal a kormány az IMF szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében a Nemzetközi Valutaalappal - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Mások elűzik, Orbánék visszahívják
"Fordulóponthoz érkeztünk. Mostantól a növekedés fokozására kell összpontosítani. És ehhez minden elérhető eszközt igénybe kell venni" - írja csütörtök délutáni közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca szerint az IMF szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében megkezdik a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről.
"A növekedéshez elsősorban a függetlenségünket kell megvédenünk. (Az IMF pedig köztudottan a függetlenség tiszteletben tartásáról híres - a szerk.) Azt, hogy Magyarországot a piacokról tudjuk finanszírozni. Ezt az eurózóna elhúzódó válsága megnehezítheti" - írja a közlemény, amely szerint "ezért jó eszköz lehet számunkra egy újfajta, már a saját érdekeink szerint berendezett gazdaságunkhoz igazított együttműködés az IMF-fel, amely a régivel szemben nem csökkenti, hanem növeli pénzügyi-gazdasági függetlenségünket."
Az újfajta megállapodás – szemben a régivel – nem növeli az államadósságot, mivel nem hitelfelvételről szól, "voltaképp egy biztosítást kötünk, amely növeli a befektetői biztonságot Magyarországon. (A magyarázkodást vesd össze azzal, hogy "nem megszorítások vannak, hanem átszervezés" - a szerk.) Így lesz esélyünk tervezett menetrend szerint beindítani a növekedést" - teszi hozzá az NGM.
A közlemény megjelenését követően erősödni kezdett a magyar fizetőeszköz: a forint euróban 312-es jegyzésről 308-ra, svájci frankban 252-ről 249-re, dollárban 231-ről 228-ra, japán jenben 3,00-ról 2,96-ra erősödött.
(HVG nyomán)
Friss: 
Kapcsolódó: