A ma KOTK néven működő, felnőttképzéssel foglalkozó Külkereskedelmi Oktatási és Továbbképző Központban szerzett felsőfokú külkereskedelmi szakmai végzettséget Németh Lászlóné kijelölt nemzeti fejlesztési miniszter - derül ki a parlamenti meghallgatásán kiosztott - eddig titkolt - önéletrajzából.

A felnőttképzéssel foglalkozó KOTK-nál 1976-ban szerzett külkereskedelmi végzettség szerepel Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter önéletrajzában felsőfokú szakmai végzettségként - hullt le a lepel a nagy titokról a miniszterjelölt parlamenti meghallgatásán.
Az 1953-ban született jelölttel kapcsolatban, aki az első és a második Orbán-kormány alatt is vezető beosztásokat töltött be a Magyar Fejlesztési Banknál, a sajtó előzetesen úgy értesült: az állami hitelintézetnél sok esetben épp a szakember nem kellő szintű végzettsége miatt módosították a vezető posztok betöltéséhez szükséges előírásokat. Ugyanakkor mások erőteljesen hangsúlyozzák, hogy az egyetemi diploma hiányát leszámítva rendkívül tapasztalt pénzügyi szakemberről van szó.
Az az életrajzából is kiderül, hogy a jelöltnek angolból felsőfokú szakmai nyelvvizsgája van. Szakmai képesítését a Bank Leumi Le Israelnél és az Austrian Bankers College-ben szerezte.
Meghallgatása során a felsőfokú végzettségére vonatkozó szocialista kérdésre válaszában nem tért ki, csupán felsőfokú nyelvvizsgáját hangsúlyozta.
A bizottsági "meghallgatás" fizikailag sem volt egyszerű, mivel a miniszterjelölt szakmai elképzeléseit, sőt javarészt a felmerült kérdésekre adott választ is papírból olvasta fel, igencsak halkan.
A tárca élén tervezett elképzelései magukon viselték szakmai előéletének nyomait. Mivel az állami Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgató-helyetteseként eddig túlnyomórészt vállalatok finanszírozásával foglalkozott, a tárca feladatai között most is messzemenőkig a kis- és középvállalkozások támogatása kapott hangsúlyt. A tárca egyéb területeit, mint a közlekedést, az energiagazdaságot vagy az informatikát illető kérdések elől úgy tért ki, hogy azokat az elkövetkezendő napok során tekinti át.
A bizottság végül a fideszes tagok igen szavazatával támogatta a miniszteri jelölést.
Elégedetlenségének különösképpen a jobbikos Volner János bizottsági alelnök adott hangot, aki a jelöltet elsősorban a bemutatkozás formai elemei miatt ítélte alkalmatlannak. A fideszes Rogán Antal bizottsági elnök erre reagálva többször is védelmébe vette Németh Lászlónét, számon kérve képviselőtársán például a hölgyekkel szembeni tiszteletet. Hangsúlyozta, hogy Németh Lászlóné most vett részt életében először ilyen típusú politikai meghallgatáson. Mandátuma január elsejétől szól, addig pedig bizonyára lesz ideje a különböző egyéb szakkérdésekben kialakítani álláspontját - érvelt a bizottsági elnök.
(Nol nyomán)