Elkezdődött a tüntetés a Kossuth téren, tudósítónk szerint több ezer ember gyűlhetett össze a tér déli részén. A színpadon az LMP szónokai szólalnak majd fel, a tervek szerint a tüntetők háromnegyed ötkor a Gyorskocsi utcai fogdához vonulnak majd, hogy a még mindig fogva tartott civilek kiengedését követeljék.
"Nem hagyjuk! Nem hagyjuk!" - skandálta a tömeg az LMP által a Kossuth térre szervezett tüntetésen, ahol a színpad feletti kivetítőn a reggeli parlamenti blokád, illetve az LMP-s tüntetők elleni rendőrségi intézkedések képeit vetítik ki. Korábban tudósítónk azt jelentette, hogy a Gyorskocsi utcai fogdából frissen kiengedett MSZP-s képviselők - köztük Mesterházy Attila és Lendvai Ildikó - is a Kossuth téri tüntetésre indultak.
Az LMP szóvivője a színpadon azt mondta, a párt új ellenállást, egy békés ellenállást hirdetett a kormány politikája ellen, mert nem szeretnének asszisztálni ahhoz, ami a parlamentben zajlik. Nem kellene ma itt lenniük, hanem a családjukkal kellene tölteniük a napot, de arra kényszerültek, hogy tiltakozzanak az Orbán-kormány ellen. A felszólalók szerint nem kukaborogatásra, hanem rendezett ellenállásra van szükség.
A színpadon Kukorelly Endre is felszólalt, azt mondta, "ki kell menünk az utcára". Majd Kaufer Virág kapott szót, aki elmondta, két órája szabadult ki a Gyorskocsi utcából és arra kényszerült, hogy testével védje a demokráciát a parlament blokádjánál. "Csalódásom erősebb, mint Orbán Viktor kétharmada". A képviselő szerint Orbán mindent bekebelezett az országban.
"Mit kaptunk Orbán Viktortól a kétharmadért cserébe?" - tette fel a kérdést a képviselő, erre a tömegből többen bekiabálták: "Semmit!". Kaufer Virág szerint csak csalódottságot.
"Van jövője Magyarországnak, ha ti nem féltek!" - mondta már Karácsony Gergely LMP-s képviselő, aki szerint félniük a parlamentben ülő kormánypárti képviselőknek kell. Ha nem félnének, nem korlátoznák a sajtó szabadságát - tette hozzá.
(HVG nyomán)