Victor Ponta kormányfő június 1-jén találkozik, Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, a megbeszélésen pedig arról is szól lesz, hogy a budapesti kormány és a parlament részt vesz Nyirő József újratemetésében – jelentette ki Mircea Dusa, a bukaresti kormány parlamenti kapcsolattartásért felelős minisztere. Dusa szerint egyébként Nyirő újratemetése "sérti Románia méltóságát és stabilitását".
Nem helyes, hogy Magyarország kormánya és parlamentje közvetlenül részt vesz Nyirő József "romániai" újratemetésében – szögezte le Mircea Dusa, aki szerint a két miniszterelnök június 1-jei találkozóján ez a kérdés is szóba kerül majd, mint ahogy a "romániai kisebbségek" jogainak megszegésével kapcsolatos budapesti nyilatkozatok is.
A miniszter szerint Orbán Viktor miniszterelnök nemrég "azzal vádolta Romániát, hogy megszegi a kisebbségek jogait".
"Nem tartom helyesnek az ilyen nyilatkozatokat, mivel azt hiszem, Románia modellként szolgál a kisebbségi jogok kérdésének korszerű rendezése tekintetében, és a hazai kisebbségeknek talán több joguk van Romániában, mint a más országbeli románoknak" – fogalmazott Mircea Dusa (aki csak éppen arról feledkezett meg, hogy az erdélyi magyarok nem bevándorlók, mint máshol az oláhok, hanem őslakosok, akiknek hazáját megszállták és ellopták Dusáék nagyapái - a szerk.).
A miniszter szerint – aki egyébként néhány évvel korábban Hargita megye prefektusa volt – Nyirő József vasárnapra tervezett székelyudvarhelyi újratemetése "sérti Románia méltóságát és stabilitását".
Dusa szerint nyilvánvaló, hogy a Magyar Polgári Párt (MPP) kampányakciójáról van szó, de nem tartja normálisnak, hogy egy vitatott, "a történelem sötét korszakát", "a horthyzmus, a fasizmus és a magyarság terjeszkedő tendenciáját" (a "terjeszkedő tendencia" alatt a magyar területek felszabadítása értendő - a szerk.) idéző személyiséget használjanak ilyen célra.
A miniszter elmondta: a külügyminisztérium tájékoztatta a magyar felet, hogy nemkívánatos eseménynek tartja Nyirő tervezett ünnepélyes újratemetését, így Székelyudvarhelyen csak "egy egyszerű temetés lesz majd".
(Krónika nyomán)