A Közgép Zrt. 2010-hez hasonlóan tavaly is kiugró mértékben tudta növelni árbevételét, a részvényesei csaknem hárommilliárd forint osztalékkal gazdagodhattak. Az építőipari társaság sorra nyeri a több milliárdos állami és önkormányzati közbeszerzéseket. A cégcsoport eredményét az energetikai cégei is húzzák.

Eredményesen zárta a 2011-es üzleti évet a nagy volumenű állami és önkormányzati közbeszerzéseket elnyerő Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt., a nettó árbevétele az előző évhez képest mintegy 12 milliárd forinttal nőtt, meghaladta az 56,6 milliárd forintot - derül ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium e-beszámoló portálján május 29-én közzétett beszámolóból. (A Közgép árbevétele 2010-ben a konszolidált beszámolóba bevont hét cégével együtt nettó 49,9 milliárd forint volt.) Az adózott eredménye tavaly több mint egymilliárddal jobb lett a 2010-esnél, 2,98 milliárd forintra bővült, amit teljes egészében kifizettek osztalékként a tulajdonosoknak. Tavalyelőtt kétmilliárdos osztalékot fizettek, 2009-ben pedig egymilliárdot. A társaság követeléseinek állománya tavaly év végén meghaladta a 19,6 milliárd forintot, míg a kötelezettségei (tartozása) a 27,9 milliárdot.
Hízik a cégcsoport
A Közgép 2011 végén tíz társaságban rendelkezett részesedéssel - ezek a Budai Malomipari Kft., a Transdanuvius 2000 Távközlési és Közlekedésautomatikai Építő Kft., az Overdose Vagyonkezelő Kft., az E-OS Energiakereskedő Zrt., a Közgép Ingatlanfejlesztő Kft., a Közgép Energia Kft., a Logal-Grad Építőipari Kft., a 2005 óta felszámolás alatt lévő MÁV MTM Zrt., a C.S.K.K. 2009. Kft. (a Colas, a Strabag, a Kelet-Út és a Közgép közös vállalkozása) és a Zsolnay Porcelánmanufaktúrába beszállt Manufaktúra-Befektető Kft. -, a befektetések értéke közel 1,3 milliárd forint - derül ki az éves beszámolóhoz benyújtott kiegészítő mellékletből.
Az Opten cégtárának adatai szerint a Közgép kisebbségi tulajdonosként szerepel a 2004 óta felszámolás alatt lévő Millenáris Produkció Kulturális és Szolgáltató Rt.-ben is. Ez a cég nyerte el az első Orbán-kormány idején, 2001. áprilisában a Millennáris Kht. Álmok álmodói - Világraszóló magyarok című, 2 milliárd forint költségvetésű kiállításának rendezési feladatait, 15 százalékos vállalkozói díjért, majd 2001 decemberében a kiállítás további öt hónapos működtetését és a kapcsolódó rendezvények szervezését egymilliárd forintért.)

A 2010-ben 12,6 milliárd forint nettó árbevételt elért E-OS Energiakereskedő Zrt. többségi tulajdonában áll az E-OS Innovatív Energetikai Zrt. is, amely tavaly megnyerte a Szegedi Tudományegyetem napkollektorok felszerelésére kiírt közbeszerzését bruttó 625 millió forintért, valamint az újszilvási, Magyarország első fotovoltaikus naperőművének kivitelezésére hirdetett tendert nettó 473 millió forintért. Az E-OS Energiakereskedő érdekeltségébe tartozik még az E-Bio Hungary Befektető és Szolgáltató Kft. és az E-OS Gáz Földgázkereskedő és Szolgáltató Kft. is.

A Közgép 2011-ben értékesítette a RacioNet Számítástechnikai Zrt.-ben meglévő üzletrészét, e cég a 2010-es mérlegében 50,7 százalékos leányvállalataként szerepelt, a befektetés értéke 142 millió forinton volt nyilvántartva.
Harmadával bővült a foglalkoztatottak száma
A nyilvános cégadatokból nem derül ki, kik és milyen arányban tulajdonosai a Közgépnek, egy közbeszerzési dokumentumot idézve a Népszabadság a múlt hónapban azt írta, hogy a társaság "tényleges tulajdonosának minősülő természetes személy Simicska Lajos", az ajánlattételhez szükséges nyilatkozatot Németh Miklós, a Közgép vezérigazgatója írta alá. A tulajdonosokról a 2012-től hatályos közbeszerzési törvény szerint az ajánlattételkor nyilatkozni kell. A cég vasút, út- és hídépítéssel, magasépítéssel, továbbá acélszerkezetek, darupályák és daru acélszerkezetek, gépek, gépalkatrészek és egyéb berendezések acélszerkezeteinek gyártásával és szerelésével foglalkozik. Dolgozóinak száma 272-ről tavaly 397 főre bővült.
Sorra jönnek a megrendelések
A Közgép nyerte meg a Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt.-vel és a Kötiviép'B Kft.-vel közösen a Szigetköz vízrendszerének helyreállításához kapcsolódó munkák elvégzésére kiírt közbeszerzést nettó 4,46 milliárd forintért. A konzorciumot a Szabadics Közmű vezeti - derül ki az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Édukövízig) közbeszerzési téjékoztatójából. A tender a "Szigetközi mentett oldali és hullámtéri vízpótló rendszer ökológiai célú továbbfejlesztése" tárgyú uniós projekt kivitelezésére szól, feladat többek közt a Duna-ágak vízpótlása, fenékküszöb és hallépcső létesítése, zsilipépítés, mederkotrás és -rehabilitáció, földmunkák, a mentett oldali csatornahálózat rehabilitálása. A szerződés 2,5 évre szól.
A munkák elvégzését az Édukövízig két részteljesítésre írta ki, mindkettőben a közgépes konzorcium (SZKK Vízépítő Konzorcium) nyert, illetve maradt talpon, az Origó értesülése szerint ugyanis a többi pályázót kizárták az eljárásból. Az ajánlattevők a hiánypótlási felhívás ellenére sem csatoltak a kért igazolásokat, ajánlatuk nem tartalmazta valamennyi előírt dokumetumot. A közbeszerzési tájékoztató szerint a hullámtéri oldali munkákra öt, míg a mentett oldaliakra négy ajánlat érkezet. Az Origó szerint a nyertes konzorciumnál alacsonyabb árat ajánlott az osztrák Gebrüder Haider építőipari cég és a Magyar Vízépítő Zrt. is.
Pécsen triplázott a kedvenc
A Közgép konzorciuma újabb megbízást nyert el a Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulástól is, az eredményt májusban jelentették be, azonban a döntést már márciusban meghozták egy hirdetmény nélküli, tárgyalásos közbeszerzés keretében - derül ki a társulás közbeszerzési hirdetményéből. Az uniós támogatású, Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program keretében három hulladékkezelő központot létesíthet (Pécs-Kökény, Barcs és Marcali helyszíneken) a Közgép és a Strabag-MML Kft. nettó 9,35 milliárd forintért. Nyertességük nem meglepő, a cégek ugyanis 2011 júliusában nettó 1,9 milliárd forintos ajánlattal sikeresen szerepeltek - az e projekt keretében - átrakóállomások, hulladékudvarok és szelektív gyűjtőszigetek aljzatának kialakítására kiírt közbeszerzésen is. Szintén a Közgép és a Strabag kapott megbízást a Geohidroterv Kft.-vel kiegészülve 2011 áprilisában a hulladéklerakók rekultivációjának tervezésére és kivitelezésére nettó 3,29 milliárd forintért.
A több vasúti projetben is részt vevő Közgép tavaly augusztusban négy évre, nettó 700 millió forint keretösszegű megbízást kapott a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt.-től (GYSEV) pályaépítő és karbantartó nagymunkagépes feladatok ellátására. A nyertes Service-2014 Konzorciumot a Közgép mellett a Swietelsky Vasúttechnika Kft..
A Népszabadság információi szerint a Közgép a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-vel együtt a közelmúltban megnyerte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Gyoma-Békéscsaba vasútvonal felújítására kiírt közbeszerzését is, a munka értéke mintegy 39 milliárd forint.





A cég képviseletre jogosult személyek: Nyerges Zsolt, Németh Miklós, Szigeti Ferenc és Harsányi Andrásné igazgatósági tagok, Zsigri Ferenc, Honti Ferenc és Szőke Gábor más munkavállalók. A felügyelőbizottság tagjai: Ráfael Csaba Imréné, Sárvári Tamás és Nagy Ajtony Csaba.
(Napi.hu nyomán)
Kapcsolódó: