Megkerülhetetlen volt az éjszakai életben, de rejtőzködő életmódot folytatott az a vállalkozó, akit a rendőrkorrupciós ügyekben nyomozó hatóságok vettek őrizetbe múlt héten. Vizoviczki László évek alatt építette fel a legfelkapottabb budapesti klubokból álló birodalmát, az utóbbi években pedig már a politikával is kereste a kapcsolatot.
"Tudás, tapasztalat, szorgalom" - ez a siker titka Vizoviczki László szerint. A vállalkozó tavaly a West-Balkán tragédia után nyilatkozott a Kossuth Rádiónak, az interjú előtt a műsorvezető úgy konferálta fel, hogy "egyedülálló szórakozóhely-birodalom tulajdonosa a fővárosban, és az ország számos pontján", az általa vezetett szórakozóhelyeken az elmúlt 12 évben több mint 20 millió beléptetést végeztek, és tízezer rendezvény zajlott le gond nélkül.
Vizoviczki László sajtóértesülések szerint egyike annak a két civilnek, akiket a múlt héten magas rangú rendőri vezetőkkel együtt vett őrizetbe a Központi Nyomozó Főügyészség a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Terrorelhárító Központ, a Készenléti Rendőrség és speciális egységek részvételével. Az értesülést a főügyészség nem erősítette meg, azt mondták, nem mondhatnak semmit azon túl, amit közleményeikben leírtak. Ezekben a főügyészség annyit írt, hogy az egyik őrizetbe vett civil V. László, aki több budapesti szórakozóhelyen bír üzleti érdekeltséggel, illetve ténylegesen is irányítja azok működését. A másik civil V. István, aki a főügyészség szerint az őrizetbe vett V. László munkatársa. Vizoviczki szórakozóhelyeinek egyik, névtelenséget kérő szervezője viszont megerősítette az értesüléseket, azt mondta, Vizoviczki Lászlót a Hajógyári-szigetről vitték el a Terrorelhárítási Központ munkatársai a múlt csütörtökön.
Zoom
A korrupciós ügy egyik civil gyanúsítottját - feltehetően Vizoviczki Lászlót - kísérik a rendőrök
A budapesti éjszakai életben Vizóként ismert férfinál a Magyar Nemzet forrásai szerint több mint 300 millió forint igazolatlan eredetű készpénzt is lefoglaltak a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai. A főügyészség kedden kiadott közleménye szerint az ügyben már négy rendőri vezetőt gyanúsítanak részben kötelességszegéssel, részben hivatali helyzetükkel visszaélve, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel. A két civil férfit hivatali vesztegetés megalapozott gyanújával vették őrizetbe.
Az ügyészség szerint a megalapozott gyanújuk lényege ez, hogy a Vizoviczkinek dolgozó V. István már évekkel ezelőtt korrupciós kapcsolatot épített ki az őrizetbe vett rendőri vezetőkkel azért, hogy Vizoviczki szórakozóhelyei zavartalanul, nagy forgalommal, illegális rendőri védelem alatt működjenek. A megegyezésük része volt az is, hogy a rendőrök a konkurens szórakozóhelyeken - azok bezárása érdekében - razziákat tartsanak, és értesítsék Vizoviczkit, ha esetleg ellene indul eljárás a rendőrségen. Az ügyészség szerint mindezekért V. István havi rendszerességgel több százezres, illetve milliós nagyságrendű "fizetést" adott a rendőröknek. A gyanú szerint a pénzt Vizoviczki biztosította beosztottjának a lefizetésekhez, és tisztában volt vele, hogy mire költi a pénzt. Az ügyészség szerint a gyanúsítottak tagadták az ellenük felhozottakat. Az elsőként elfogott két rendőrt és a két gyanúsítottat a bíróság egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte.
Zoom
Az ügy másik civil gyanúsítottja
A Magyar Rádió műsorvezetője a tavalyi interjúban megkérdezte Vizoviczkit, hogy a tulajdonában lévő negyven szórakozóhelyen egy ellenőrzés során mindent rendben találnának-e. Vizoviczki lassan, tagoltan azt válaszolta, hogy "mindennek rendben kell lennie", de később hozzátette, hogy negyven helyen minden nem lehet rendben - igaz, lehetséges szabálytalanságként csak azt hozta fel példának, hogy nem biztos, hogy minden kuka teteje a helyén van.
Nála bulizott a Fidelitas
"A semmiből épített fel egy birodalmat, ezért sokan példaképként tekintenek rá, én is" - mondta az Origónak Vizoviczki László egyik, névtelenséget kérő munkatársa. "Mások Ibizán süttetik a hasukat, ő viszont hétből hét napot dolgozott. Egy hellyel kezdte, aztán abból visszaforgatta a pénzt" - mondta a nő, aki szerint Vizoviczki teremtette meg Magyarországon a diszkó szórakoztatóipart.
Vizoviczki birodalmát a nyilvános cégadatok alapján legfeljebb megbecsülni lehet. Az Opten cégadatbázis szerint jelenleg három - egy vagyonkezeléssel, egy ingatlanfejlesztéssel és -üzemeltetéssel, illetve egy rendezvényszervezéssel foglalkozó - cégben egyedüli tulajdonos, ezek közül csak az egyik, a rendezvényszervező cég volt nyereséges 2010-ben. A rendezvényszervező cég Facebook-oldalán olvasható angol nyelvű tájékoztató szerint "a cégcsoport" abszolút piacvezető a magyarországi szórakoztatóiparban. A cég portfóliójában van "Európa egyik legnagyobb megaklubja, az ötezer fő befogadására képes Studio", a Studióhoz hasonlóan szintén a Hajógyári-szigeten található Dokk Café, a Pink! klub, a Sláger Palace retrodiszkó, a BedBeach és a Coronita house-zenére szakosodott klub is. A cégnek a belvárosban is vannak szórakozóhelyei: "a több mint százéves" Moulin Rouge (ahol tavaly decemberben egymilliós bulit szerveztek az ifjú fideszesek), a Nyugatinál a nemrég bezárt, háromszintes Retropolis, a Club Prestige és a White Angel - írják.
A tájékoztató szerint a cégcsoport ezeken kívül éttermeket, kávézókat és bárokat is működtet Budapesten, és rendszeresen szerveznek rendezvényeket Budapest olyan nagy helyein, mint a Papp László Sportaréna vagy a SYMA csarnok. A bemutatkozó szerint havonta körülbelül 150 ezer dollárt (kb. 37 millió forintot) költenek marketingre. A cég a tájékoztatója szerint partnere több lapnak és rádiónak, de saját érdekeltségeik is vannak a médiapiacon: ezek közé sorolják a Free című ingyenes programmagazint, a Freee.hu című weboldalt, a Clubinfo.hu című közösségi oldalt, valamint egy online rádiót is. A Free impresszuma szerint a lapot a Freee Impressum Lapkiadó Kft. adja ki, amely ugyan korábban Vizoviczkié volt, de a cégnyilvántartás szerint 2002 óta nem ő a tulajdonosa. Kedden az Origó megpróbálta megtudni, hogy milyen kapcsolatban van jelenleg a céggel, de az újság honlapján megadott egyetlen telefonszámon semmilyen információt nem adtak nekik, a cégnyilvántartásban megjelölt tulajdonosokat pedig nem sikerült utolérniük.
Az üzlet megy tovább, szabadulás után jól jön majd a pénz
"Kedves Partizók! A negatív híresztelések ellenére a Hajógyári Sziget szórakozóhelyei ma is zavartalanul üzemelnek, várunk mindenkit a hétvégén is a legjobb, legnagyobb bulikkal!" - írták a szervezők Vizoviczki egyik szórakozóhelye, a Dokk Club hivatalos Facebook-oldalán szombaton. "A szigeten nem áll meg az élet, rengetegen voltak szombaton is. Nyugalom van a szigeten, senki nem mondott fel. Itt profi személyzet dolgozik, akik a főnök agyával tudnak gondolkodni. A show-nak mennie kell tovább" - mondta Vizoviczki beosztottja arról, mennyire zavarta meg az üzlet működését az, hogy a tulajdonost őrizetbe vették a rendőrök.
A Hajógyári-szigeten lévő Bed Beach, Dokk Club, Dokkoló és Coronita nevű helyekre hétvégenként a főváros két pontjáról, a Nyugatitól és az Örs vezér teréről is ingyenes partibuszok viszik a szórakozni vágyókat. Nem ritka, hogy a diszkókban "celebek" is feltűnnek, a beléptetésnél pedig az oda járók elmondása szerint a beléptetők arra is figyelnek, hogy megfelelő öltözékben érkeznek-e a vendégek: előfordult már olyan is, hogy ha valaki nem megfelelő színvonalú ruhában érkezett, nem engedték be a Dokkba vagy a Bed Beachre. A lapnak nyilatkozó alkalmazott ugyanakkor azt mondta, a szigeten működő birodalomban nincs dress code vagy face control, azaz nem kinézet alapján engedik be a szórakozni vágyókat. "De az természetes, hogy a klubok színvonalához mérten illik megjelenni, tudja, az Operába is alkalomhoz illően öltözünk fel" - mondta a szórakozóhelyekről a nő.
A Népszabadság információi szerint Vizoviczkit a rendőrség "jól ismeri", és korábban többször is eljárás alá vonták kábítószerrel visszaélés, drogkereskedelem és lányfuttatás miatt. A lap információit a BRFK egyelőre nem kommentálta, annyit mondtak csak, hogy egyelőre náluk is folyamatban van az ügy, később tudnak választ adni a kérdésekre. Bár több más magyarországi klubhoz hasonlóan a hajógyári-szigeti szórakozóhelyekről is terjednek olyan információk, hogy az alkohol mellett kábítószerhez is könnyű ott hozzájutni, Vizoviczki beosztottja szerint ez nem igaz. "Nekünk nem érné meg drogot árulni. Ezeken a helyeken 5-6 ezreket elisznak az emberek egy este, egy vodka például 890 forintba kerül, elég bevételt lehet termelni abból is" - mondta a beosztott. "Nem olyan bonyolult a dolog, mint az NCSI-ben, itt egyszerűen csak rosszindulatról van szó. Lehet, hogy megsértődött egy DJ, és így áll bosszút, amiért nem játszhat itt" - mondta a szórakozóhelyeken szervezőként dolgozó nő az ügyről megjelent sajtóhírekre reagálva.
Azt mondta, hogy a szigeten működő szórakozóhelyek normális gazdasági alapokon épültek fel, szavai szerint szinte multiként működnek. "Itt mindenki százszázalékosan be van jelentve, és az sem igaz, hogy ezek a klubok érinthetetlenek lennének. Nálunk is volt már ellenőrzés" - mondta.
Jótékonykodott is
Vizoviczki László ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt, fényképezni is ritkán hagyta magát, de a TV2-nek és az MTV-nek 2010 júniusában egy árvízkárosultak megsegítésére rendezett jótékonysági rendezvényen nyilatkozott. "Az a minimum, hogy megpróbáljunk segíteni, ahogyan csak tudunk" - mondta akkor az "ötletgazdaként" feltüntetett Vizoviczki. Az MTI hírarchívuma szerint a június 10-én megrendezett, egy éjszakán át tartó S.O.S. Magyarország segélyfesztivál bevétele meghaladta a 16,5 millió forintot, a pénzt pedig maga Vizoviczki adta át négy kiválasztott település (Óbuda-Békásmegyer, Edelény, Felsőzsolca, Sajópetri) és a Magyar Vöröskereszt képviselőinek. A hírarchívum szerint a segélyfesztiválon ingyen lépett fel többek között Sipos F. Tamás, Mága Zoltán, DJ Fat és DJ Quick, a vendégeket pedig többek között Debreczeni Zita, VJ Zola és Szuper Levente jégkorongozó szolgálta ki a pultok mögött. Vizoviczki az árvízkárosultaknak összegyűlt adományokat ötmillió forinttal megtoldotta.
Pár hónappal később már a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak rendezett gyűjtést Vizoviczki. Az ezerforintos belépőkből összegyűlt bevételt Vizoviczki újabb ötmillió forinttal egészítette ki, így a Kolontáron és Devecseren élő, 14 év alatti gyermeket nevelő családok között összesen 9 millió 117 ezer forintot osztottak szét. A pénzt december 4-én hajnalban a Stúdió színpadán adták át a kolontári és devecseri polgármestereknek. Az előző jótékonysági esthez hasonlóan szintén a Hajógyári-szigeten lévő Stúdióban rendezett fesztivál fővédnöke Hende Csaba honvédelmi miniszter volt, de védnöke volt Bakondi György kormánybiztos, Ágh Péter, a Fidelitas elnöke, Bús Balázs Óbuda polgármestere, valamint a Magyar Vöröskereszt elnöke, Habsburg György is.
A szórakozóhelyekre nem Vizoviczki, hanem az egyik megbízottja nyújtotta be a rendezvénytartási engedélyekhez szükséges kérelmeket - mondta el az óbudai jegyző. Vizoviczki szórakozóhelyei egyébként nem az önkormányzat területén állnak, a szigetnek az a része magánterület, tulajdonosa pedig az az Álomsziget néven működő cég, amely Európa legnagyobb kaszinóját álmodta meg a területre. Az előző kormány idején kiemelt beruházásnak nyilvánított projekt ügyében Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos feljelentése nyomán az ügyészség 2010 végén nyomozást rendelt el.
Olajos ügyek
Vizoviczki László neve már 12 évvel ezelőtt is felmerült Sándor István "Papa" nyugalmazott rendőr alezredes tanúvallomásában is, amelyet az olajügyeket vizsgáló parlamenti bizottság előtt tett. "Egy másik kérdés a belváros, Vizoviczki szerepe, kapcsolatai, beépülésük az önkormányzatba, az olajosok térnyerése az ingatlanszerzések területén, a belvárosban. Erről van-e információja?" - kérdezte Sándor Istvántól a bizottság elnöke. Sándor erre azt válaszolta, hogy konkrét információja nincs, mert ez nem volt feladata, de tapasztalata szerint "a mai magyar közigazgatásban bárki bármikor, bárhol megvehető, és ha pénze van az embernek, bármi elérhető. Bármi." A bizottság elnöke ezek után a Belváros Közbiztonságáért Egyesületről kérdezgette Sándort, aki azt mondta, azt "az alvilág pénzelte". Szó esik a szervezetet pénzelő night clubokról, mire Sándor azt mondta, azok más kezében vannak, Vizoviczki csak "egy katona".
Sokat követel, de igazságos főnök - mondta Vizoviczkiről egyik beosztottja, aki szerint az utolsó pohárszedő is odamehetett a tulajdonoshoz, mert "nem szállt el". "Nem igaz, hogy testőrökkel jár, nem volt erre szüksége, sokan szeretik" - mondta a nő, aki szerint az egész ügy fel van fújva, és a főnöke a rendőrség belső gondjának áldozata. "Biztos vagyok benne, hogy napokon belül ki fogják engedni" - mondta az alkalmazott.
(Origó nyomán)