A Jobbik törvényjavaslatot nyújt be azért, hogy a bűnügyi nyilvántartások a jövőben a bűncselekmények elkövetőinek etnikai hovatartozását is tartalmazzák.
Mirkóczki Ádám, a párt országgyűlési képviselője és szóvivője szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján ismertette az előterjesztést, amit ő jegyez. Azt mondta: céljuk egy objektív bűnügyi nyilvántartás létrehozása, vagyis szakítani kívánnak azzal a mostani gyakorlattal, amellyel szerinte a hatóságok és a média manipulatív módon ad tájékoztatást az érintettek etnikai jellegéről.
Kettős mércének nevezte például, hogy míg a tatárszentgyörgyi gyilkosság esetében a rendőrség és a sajtó azonnal igyekezte hangsúlyozni az áldozatok cigány származását, addig szerinte a cigányok által elkövetett bűncselekmények kilencven százalékában nem derül ki az elkövetők etnikai hovatartozása.
A Jobbik ezért az antropológia tudományát segítségül hívva, az Egyesült Államok idevágó, most is hatályban lévő jogszabályának alkalmazását javasolja a Magyarországon előforduló rasszok figyelembevételével - mondta Mirkóczki Ádám, hozzátéve: a párt a tengerentúli gyakorlatnak megfelelően hét nagyrasszba sorolná a körözött személyeket.
A párt szóvivője szerint így a jövőben megkülönböztethetnének európai ("európai-, vagy észak-amerikai, vagy ausztrál fehér"); indiai (pakisztáni, indiai és cigány); mediterrán (dél-európai, észak-afrikai, és nem bennszülött dél-amerikai); ázsiai; továbbá afrikai ("fekete-afrikai néger"); ausztrál bennszülött; és indián, vagyis észak-, vagy dél-amerikai bennszülött etnikai jellegeket.
Mirkóczki Ádám szerint javaslatuk megkönnyítené a gyanúsítottakat üldöző rendőrség dolgát, de például az eltűntek utáni keresésben is segíthetne.
(MTI korrigálva)
Mirkóczki Ádám az Echo TV vendége volt: