Minden bűnügy első kérdése a „Сui prodest?”, kinek az érdeke? Mielőtt feltennénk eme eléggé egyértelmű választ sugalló kérdést, nézzük meg milyen körülmények között lőtték le a tragikus sorsú gépet:
1. A délkelet-ukrajnai hadszíntéren a felkelők két jelentős ukrán hadtestet harapófogóba szorítottak a kitörés legkisebb reményét sem hagyva nekik, és így fordulat állt be a polgárháború menetében, amely ma még nem látható következményeket von maga után.
2. Putyin a futball-vb lehetőségét felhasználva a BRICS országok ülésén bejelenti a dollár mellett a nemzeti valuták használatát a tagok közötti forgalomban, hatalmas törzstőkével BRICS-bankot alapítanak, és hatalmas energiahordozó-készleteiket felhasználva közös energiaalapot hoznak létre, ahonnan a tagországok pénz- és energiaügyi gondjaikat egyensúlyoznák ki a IMF-manipulációktól függetlenül. Közben még egy-két latin-amerikai országot is felkeres, és nyilván nem az USA-val történő együttműködésre agitálja őket.
3. Néhány nappal a tragikus gépbaleset előtt az ukrán haderő S200-as, S300-as és BUKM1 típusú légelhárító egységeket von össze Novorosszija határán, holott a felkelőknek még egy időjárásjelző léggömbjük sincs.
4. Egy nappal a tragédia előtt az interneten egy „őrnagy” és egy másik katona beszélget, melyben megtárgyalják, hogy kozákok lelőttek Donyeck felett egy polgári repülőgépet. Hangmérnökök kiderítik, hogy a két beszélgetőpartner hangját egymásra vágták, ennek ellenére a tragédiát követő másfél órában a beszélgetés fenn van a neten.
5. Porosenko a látnok, tíz perccel a lelőtt gép földre zuhanása után bejelenti a tetteseket, és megnevezi a gyilkos fegyvert is. Más szakértőknek a felszínes analízis is több órába telik.
6. Az ukrán polgári légiforgalom a szabvány repülési tervtől eltérően, mely Ukrajna déli részén vezet, jóval feljebb, a harci események közepébe küldi a gépet, és repülési magasságot is korrigáltatja a maláj hajózókkal.
7. A roncsokat megvizsgáló katonai szakértők szerint a burkolaton olyan méretű lőtt sebek, és lyukak vannak, melyek inkább levegő-levegő típusú és a BUK rakétáknál jóval kisebb mérető fegyverzetre utalnak. (SZU-25 támadógépre?)
8. Lengyelországban és Romániában egy-egy AWACS gép van a levegőben, valakire várnak, aki ezen az útvonalon kell, hogy repüljön. (Hazafelé? Honnan? Kicsoda?)
Most már tegyük fel a kérdést: cui prodest? Kinek az érdeke? Is fecit, qui prodest. Az tette, akinek ez volt az érdeke.
Kinek a népszerűsége esik barométerszerűen lefelé, míg politikai ellenfelének felfelé száguld Ki szeretné bármi áron leszakítani Ukrajnát Oroszországról, és az oroszokat az EU-ról? Még sorolhatnám a sok rejtélyt és kérdést, reménykedve, hogy a fekete dobozok szakértői vizsgálata gyors és objektív lesz.
Csetneki László
Bécs