Életem eddigi művészi pályafutása alatt sok ikont készítettem szakrális célokra. Azonban megérett bennem a gondolat, hogy az egyik utolsó nagy magyar, keresztény mártírról is készítek egy szakrális ikont. Ez a magyar mártír Solymosi Eszter - írja ajándékához mellékelt levelében az alkotó. Olvasóink nevében is nagyon köszönjük neki. Alább olvasható az üzenet folytatása.
Az ikonfestők körében hagyomány, hogy kilétünket nem tudhatja meg az, aki használja az általunk készített ikont, hiszen azzal miránk, és nem arra terelődik a figyelem, akiről az ikon szól. Mivel én ezt az ikont minden magyar számára készítettem, és elektronikus úton adom oda nemzetemnek, senki nem tudhatja meg, ki készítette.
Ajánlom ezt az ikont elsősorban Istennek, aki népünk sorsáról mindent tud, s várja, hogy beteljesítsük, ami ránk vár.
Ajánlom Solymosi Eszternek, a legártatlanabb keresztény mártírnak, és üzenem neki: "Kislányom! A magyarok nem felejtik el tökéletes áldozatodat, és majd helyreállítani az igazságot! Bár már neked a legjobb, hiszen Jézus urunk szerető karjában vagy. De tudd, minden magyar apa a kislányának érez téged, és így is fog eljárni, ha eljön az idő."
Ajánlom Solymosi Eszter ma élő rokonainak, és üzenem nekik: "Lássátok meg, Eszternek különleges helye van a Mennyben! Jézus ölében ül, és rámosolyognak mind a régi magyar királyok!"
Ajánlom minden magyar apának és minden magyar anyának, hogy értsék meg az ikon üzenetét!
Ajánlom minden magyar kislánynak és kisfiúnak, hogy érezzék meg az ikon üzenetét!
Ajánlom a saját gyermekeimnek – bár sosem fogjátok megtudni, hogy én készítettem.
És végül ajánlom a zsidó rabbiknak és üzenem nekik: "Túl sok tiszta embert küldtetek át a másvilágra, és azok mind elmondták a világ urának, mit tettetek! Vigyázzatok és térjetek meg, amíg lehet! Mert eljött az idő, és a luxushajó, melyre az istentagadás fel van írva, elsüllyedt és el fog süllyedni holnap is!"
az alkotó

Az ikon elkészítője utólag az alábbi magyarázatot fűzte alkotásához:
Én, aki az ikont készítettem, néhány éve megismerkedtem a számítógépes technikával, melyet alkalmasnak találtam arra, hogy egy olyan ikont, amelynek célja és lényege, hogy minél több emberhez könnyedén, különösebb technikai feltétel teljesítése nélkül eljuthasson és hatni tudjon, ilyen módszerrel készítsek el.
A hatékonyabb terjeszthetőség és felhasználás szempontjából vektorgrafikai megoldásokkal készítettem el, hogy akár nyomdai célokra is felhasználható legyen. A könnyű átméretezési lehetőségek nagyszerűségével, melyek minőségromlás nélkül kivitelezhetők ennél a technikánál, célszerű és ajánlott volt digitális művészeti eszközöket használni.
Természetesen tervezem ezt a művet a hagyományos ikonfestészeti eljárással is elkészíteni, de nem volt ajánlatos még a saját otthonomban sem eddig ezt megtenni. Nem szeretném, ha miután elterjed, nyilvánvalóvá váljon a környezetem számára, hogy én készítettem. Mint ahogyan a hozzáértők pontosan tudják, egy ikon megfestése nem egy napi munka, és addig nehéz rejtegetni – ellentétben a számítógépes eljárással.
Továbbá a számítógépes technikát az is indokolttá tette a számomra - bár ezzel lehet szakmailag vitatkozni -, hogy a Szent Korona Krisztus-alakját szerettem volna a legpontosabban visszaadni, s Őhozzá társítani Esztert.
Mindent összevetve, nem bántam meg, hogy ehhez az alkotáshoz lecseréltem az ecsetet a digitális ecsetre, mert mindig az ikon elvégzendő feladata a cél, és nem az, hogy én mikor és hogyan készítettem! Ezzel a tételmondattal nem hiszem, hogy van kolléga, aki ne értene egyet!
Mindazonáltal a Szent Korona tűzzománc technikájától, amely erős, éles aranyvonalakból építi fel formáit, nem akartam eltérni azzal, hogy árnyalatokat festek. Solymosi Eszter arcát és alakját is a Szent Korona formáiból merítettem. Így egy tűzzománcos művész valószínűleg nagyon szépen el tudná készíteni. Ha tűzzománcos volnék, nem biztos, hogy használtam volna számítógépet.
Hagyjuk hát, hadd fejtse ki jótékony hatását és üzenetét az ikon úgy, ahogy van. Ha valaki mégis vállalkozik rá, hogy megfesti hagyományos technikával, teljes szabadsággal megteheti! Áldásom arra az alkotóra! Úgysem biztos, hogy én ezt valaha megfesthetem fizikai valójában. Ha más megteheti, tegye meg mindenképp!
az alkotó


Kapcsolódó