A Magyar Honvédség tervezi, hogy részt vesz a francia hadsereg mali missziójában - jelentette be Hende Csaba Tallinban.
A magyar légierő Gripen vadászgépei is részt vesznek majd a balti országok légtérvédelmében, Litvániának, Lettországnak és Észtországnak ugyanis nincs önálló légiereje, így a NATO-országok vadászgépei látják el ezt a feladatot.
A 2015-től kezdődő ciklusban négy magyar Gripen állomásozik majd az egyik litván katonai reptéren négyhavi váltásban, 2018-ig. Magyarország számára öröm és büszkeség, hogy a 2015-től kezdődő ciklusban részt vehet a balti légtér védelem feladatában - közölte a magyar tárcavezető Tallinban.
A balti országok légtérének védelme szövetségesi kötelességünk, a költségeket azonban a fogadó fél is állja. A tárgyalások során Litvánia, Lettország és Észtország is vállalta, hogy a kötelező 30 százalék helyett a költségek felét fizetik.
A légtérvédelem részletei mellett a Maliban kialakult helyzeti is szóba került a megbeszéléseken. Hende Csaba honvédelmi miniszter azt mondta, tervezzük, hogy részt veszünk a jelenleg folyó francia vezetésű műveletben és a később induló európai uniós kiképzési misszióban is.
A honvédelmi tárca egyelőre vizsgálja, hogy Magyarország milyen alakulattal vegyen részt a béketeremtésben.
(Híradó)
Kapcsolódó: