Tavaly húsvétkor az idióta Szarházy azzal kedveskedett a gyarmatosítóknak, hogy saját nyelvükön is köszöntötte őket pészah ünnepén. Most héberül ugyan nem szólalt meg, ezzel szemben a zsidókhoz intézett üzenetében kifejezte reményét: a jövőben egyre több izraelita gyermek lesz Magyarországon.

Mesterházy szerint a pészah „a zsidó vallás egyik legboldogabb ünnepe, hiszen nemcsak a zsidó nép felszabadulásának, hanem megszületésének, közösséggé és néppé válásának a megemlékezése és megünneplése is”. Az antiszemitizmus terjedése miatt gyakran siránkozó hazaáruló ünnepi üdvözletében leszögezi továbbá, hogy napjainkban „minden nehézség ellenére a magyar zsidóság újjászületésének és megerősödésének a pillanatait is megéljük, amire mindannyian büszkék lehetünk”. Szarházy abban is reménykedik, „hogy egyre több magyar honfitársunk vállalhatja majd szabadon zsidóságát”.
Közleményének utolsó mondatában pedig kifejezi arra vonatkozó kívánságát, hogy minél több zsidó érkezzen hazánkba: „Pészach alkalmából kívánjuk, hogy a jövőben is egyre több gyermek hallgathassa ősei egyiptomi kivonulásának történetét - Magyarországon.”
Perge Ottó - Kuruc.info