Országszerte három óvoda és négy iskola fogadja majd a bevándorló gyerekeket. Nem elkülönítve, hanem a magyar diákokkal együtt oktatják őket. A most kezdődő tanévben akár száz "migráns" tanulót is képesek fogadni az intézmények.
Tucatnyi gyerek él családjával a bicskei menekülttáborban, szeptembertől valamennyiüket iskolába vagy óvodába küldi a Bevándorlási és Állampolgársági hivatal.

Mint kiderült, a legtöbben csak az anyanyelvükön tudnak megszólalni. A bevándorlási hivatal a magyar diákokkal együtt oktatná a bevándorló gyerekeket. Szerintük a nyelvtudás hiánya nem okoz majd problémát, ám a Hír TV által megkérdezett oktatáskutató más véleményen van.
"Azok az iskolák, amelyek foglalkoznak ilyen gyerekekkel, megoldják valamilyen módon ezt a problémát, leginkább úgy, hogy erre képzett tanárok foglalkoznak velük. A magyart mint idegen nyelvet tanítják számukra, mint ahogyan mi tanuljuk az angol nyelvet például" – mondta Nahalka István.
Három óvoda és négy iskola fogadná a bevándorló családok gyerekeit. Valamennyi intézmény a befogadóállomások környékén van, így Debrecenben, Bicskén, Budapesten és Győrben is tudnak majd tanulni a gyerekek.
Az Együtt országgyűlési képviselője szerint nem jelenthet problémát a "menekült" gyerekek beiskolázása, mivel "alapvetően nincsenek sokan".
"Iskolába kell járniuk ahhoz, hogy olyan végzettséget szerezzenek, hogy Magyarországon élhessenek. Hozzá kell tennem, hogy pár tucat gyerekről beszélünk, tehát egyáltalán nem hatalmas tömegekről van szó. Mindenki tudja, hogy a több tízezres menekülthullám lényegében átmegy Magyarországon, egy-két százaléka a tömegnek az, amely gyerekként itt marad" – mondta Szelényi Zsuzsanna.
A Hír TV olyan iskolát is keresett, ahol határsértők gyerekeit fogadják, de a Klebersberg Intézményfenntartó Központ nem engedélyezte, hogy nyilatkozzanak. Nem véletlenül.
Az oktatás költségeit a magyar állam állja, vagyis a bevándorlók ingyen utazhatnak és ehetnek, s nem kell fizetniük a kollégiumi szállásért sem.