Magyar libatenyésztőket támad Svédország. Egy svéd televízió felvételeket készített Magyarországon a tollfosztásról, az unatkozó állatvédők pedig természetesen fölháborodtak - mi mást is tehettek volna? A magyarokon kívül egy dán céget is támadnak, amely itteni libatollból készült ágyneműket árul. A svéd agrárminiszter az egész Európai Unióban betiltatná a libatépést, amelyet állatkínzásnak tart. A magyar illetékesek szerint viszont ha megfelelően végzik, és az állat nem vérzik, akkor a libatépés nem állatkínzás. Várjuk a disznóvágást betiltó javaslatot, és a felszólítást, hogy mindenki építsen emeletes házat végelgyengülés általi halálra ítélt sertéseinek.
A filmben az egyik munkás mondja el a svéd TV4 televízió riporterének, ők hogyan távolítják el libák legértékesebb tollait. A stáb néhány hónapja titokban vette fel a libatépést. A riportot Stockholmban megmutatták a svéd agrártárca vezetőjének, Eskill Erlandsson pedig megdöbbentőnek nevezte, hogy így bánnak az állatokkal. (S valószínűleg libát is most látott életében először.)
"A kérdést haladéktalanul felvetem Brüsszelben, és szeretném elérni, hogy az Európai Bizottság javasolja a libatépés általános betiltását az Unióban" - mondta a miniszter.
A svéd tévé felelősségre vonta a magyarországi libákból készült pehelypaplanok és párnák dán forgalmazóját, a cég vezetője viszont úgy mentegetőzött: magyar partnereik úgy tájékoztatták őket, hogy "etikus módon" bánnak a libákkal.
"Ha az állatok a tépéstől elhullanak, azonnal megszakítjuk az üzleti kapcsolatokat" - ígérte a vezérigazgató.
Az állatvédelmi jogszabályok szerint a tollazásnál a legfontosabb a fájdalommentesség. Vérzés nem jelentkezhet. A vérzés amúgy is egy nagyon káros dolog, a termelők részére is, mert értéktelenné teszi a tollat, mindenképpen úgy kell ezt a beavatkozást elvégezni, hogy vér ne jelenjen meg - mondta Pallós László országos állatvédelmi főfelügyelő az Állategészségügyi és Állatvédelmi igazgatóságtól.
A svédek felvételein azonban jól látszik, hogy a libák véresek - ha nem hamisítvány az is, mint a Négy Mancs videói. A törvény szerint aki nem az előírásoknak megfelelően tépi az állatot, 5-től 100 ezer forintig bírságolható. Ha az állatkínzás bebizonyosodik, akkor az üzem vezetője akár 5 év börtönt is kaphat.
(Híradó korrigálva)