Füri András, a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság igazgatójának hallgatólagos beleegyezésével Árpád-kori településünkön, az Ócsai Tájvédelmi Körzet védett külterületén, közvetlenül a fokozottan védett turjános mellett kaptak engedélyt filmforgatásra a zsidók. Több száz négyzetméter alapterületű díszletet építenek a helyszínen.

A Pillars of the Earth című angol TV-film forgatására az angol és amerikai tulajdonban lévő Mid Atlantic Nine Kft. kapta meg az engedélyt mintegy féléves időtartamra, melynek tulajdonosai: Adam Jonathan Goodman (an.: Andrea Adams) és Howard Ellis (an.: Adele Alperwitz).  
A természetvédelmi hatóság által kiadott engedély szerint fél éven keresztül 50 személy és 15 ló részvételével (néhány alkalommal még éjszaka is) forgathatnak, 6 db. teherszállító és 8 db. személyszállító autó hajthat be és parkolhat a területen; a filmforgatás nem károsíthatja az Ócsai Tájvédelmi Körzet növény- és állatvilágát, és védett természeti területen kiszolgáló létesítmények (öltözők, étkezők stb.) nem létesülhetnek, azokat Ócsa belterületén kell elhelyezni.
Ezek a feltételek előre láthatóan betarthatatlanok, így az előírások ellenére két konténer házat és több mobil WC-t állítottak fel a védett természeti területen.

A Kft. már az engedély jogerőre emelkedése előtt gépi földgyaluval legyalulta a védett természeti területet, a papíron szántó, de a valóságban már rég begyepesedett kaszálón a gyepet feltörte, és az általa feleslegesnek gondolt kaszálékkal teli földet teherautókon elszállíttatta.

Az illetékes természetvédelmi őr eddig mindent rendben talált a szinte mindennapos ellenőrzése során. 

Úgy látszik, sokkal olcsóbb a zsidók által gyarmatként kezelt Magyarországon filmet forgatni, mint drága pénzen díszletet építeni Hollywoodban.

A korrupt hatóságoknak semmi sem drága, még Árpád-kori településünk páratlan természeti értékeit sem kímélik.

A Fővárostól mindössze 10 kilométerre található településen úgy röpködnek az ember feje fölött a fokozottan védett nagy kócsagok, szürke gémek, fekete gólyák, mint városban a galambok. A filmforgatás ráadásul nem a védett természeti terület szélén, annak védőövezetében, hanem annak kellős közepén, a szomszédos, több nemzetközi egyezmény által védett, és egyúttal fokozottan védett területtől mindössze egy karnyújtásnyira található.
Bár Füri András kérte a szervezőket, hogy az ő nevét hagyják ki mindenből, és sehol ne említsék, mi azért ezt nem tesszük meg. Füri Andrást a Cental Europe Rally (magyar Dakar) által okozott természeti kár sem intette óvatosságra. A szervező, Szalai Balázs tulajdonában lévő Első Sportmenedzser Iroda Kft.-t a természetvédelmi hatóság nemrégiben 57 millió 775 ezer Ft.-ra bírságolta a természetben okozott károsodás miatt. 
A Fidesz vezette Ócsa Város Önkormányzata most is hallgat, pedig Magyarországon egyetlen településén sem történhet még egy kapavágás sem a kiskirálynak számító polgármesterek megkérdezése nélkül. Hallgat, mint amikor a - többszörösen botrányba keveredett - Ereco nevű céget akarta a település nyakára hozni, és még a vízbázis védőterületének eladására is előszerződést kötött. Már épül Magyarország egyik legnagyobb galvanizáló üzeme a NagévCink is a farmgazdálkodási övezetben, igaz, környezetvédelmi engedélye máig nincs. A Dr. Bata vezette kanadai-magyar géntechnológiai cég irtózatos bűze lepi be a várost, pedig már rég be kellett volna záratni, mivel a tevékenységéhez semmiféle engedéllyel nem rendelkezik - egyedül az egyik önkormányzati képviselő által tervezett irodaépületre van fennmaradási engedélye.
Több mint 100 éve a térség parasztjai zöldségtermesztésből élnek, részben innen látják el friss zöldséggel a főváros lakóit. Az utóbbi, aszályos években már akadozott a talajvízkutak vízellátása, ahonnan a földeket öntözik. Ócsa, Alsónémedi és Bugyi térsége a légi felvételeken már az ezer tó országára kezd hasonlítani a rengeteg kavicsbánya miatt. A rendkívül nagy vízfelületek folyamatosan párolognak, a vízutánpótlás a környező területeket folyamatosan vízteleníti. Ez a folyamat már visszafordíthatatlan. Egy-egy újabb kavicsbánya megnyitása 10-20 cm-rel csökkenti a környező területek talajvízszintjét. Ennek ellenére a képviselőtestület újabb és újabb kavicsbányák kiszabályozásához járul hozzá a településrendezési tervekben, úgy, hogy azok még környezetvédelmi engedéllyel sem rendelkeznek.
A fideszes önkormányzat évek óta valamilyen rejtély következtében nem az autópálya ócsai lehajtója közelébe telepíti az ipari létesítményeket, hanem, a lakók életét megkeserítve, ad hoc módon, az éppen aktuális egyéni érdekek érvényesülése érdekében, egyenesen a lakóövezetbe vagy annak közvetlen határára. A fentebb felsoroltakon kívül ebben a választási ciklusban egy Spar és egy Tesco megépülése jelzi a testület városfejlesztési politikáját.
Majd meglátjuk, mire lesz ez elég 2010-ben.
Zöldvarangy
(Kuruc.info)