Komoly gondot jelent az ukrán állami támogatás megvonása a kárpátaljai magyar egyházi középiskoláknak. Az érintett katolikus és református egyház törekszik a kiesett összeg pótlására.
Egy 2008. év végi törvénymódosítás következtében a most kezdődő tanévtől már nem kapnak állami támogatást az egyházi középiskolák Ukrajnában. A Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye által működtetett Munkácsi Szent István Líceum eddig éves szinten 93 ezer hrivnyát (2 millió 325 ezer forint) kapott – írja legfrissebb számában a Kárpátalja című hetilap. Az iskola működtetői most Brenzovics Lászlónak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnökének, a kárpátaljai megyei tanács elnökhelyettesének javaslatára helyi önkormányzati támogatáshoz próbálnak jutni. A munkácsi önkormányzat várhatóan szeptember 20-át követő ülésén dönthet a tanintézmény esetleges jövőbeni támogatásáról. Majnek Antal római katolikus munkácsi megyéspüspök a lapnak arról beszélt, hogy Ukrajnában kell támogatókat keresniük „egy olyan iskola fenntartásához, amely Ukrajna számára neveli az embereket”.
A lap összeállításából kiderül, hogy a kárpátaljai reformátusok által működtetett négy líceum fenntartási költségeinek mintegy 10 százalékát tette ki eddig a normatív állami támogatás. A többi összeget az egyházkerületi adományokból, alapítványok támogatásából és egyéb nem állami forrásokból teremtik elő. Héder János ungvári református lelkész, a Kárpátaljai Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője szerint a támogatás megvonásával az ukrán állam megmutatta, mennyire nem törődik kisebbségeivel, mennyire nem tartja fontosnak, hogy azok jó polgárai legyenek. Az egyházi vezető kifejtette: az egyházkerület zsinata nem tartaná szerencsésnek, hogy támogatásért cserébe a helyi önkormányzatok váljanak az egyházi iskolák társalapítóivá. Akkor ugyanis veszélybe kerülne az iskolák fenntartásához szükséges összeg 90 százalékának összegyűjtése.
(MTI)