Elvitték az Új Magyar Gárda székely tagjait, amikor koszorút akartak elhelyezni a kolozsvári Mátyás-szobor előtt.

Először azt nyilatkozta Szegedi Csanád EP-képviselőnek egy kolozsvári rendőr, hogy a gárdistákat elengedték, nem büntették meg őket. Mint kiderült, hazudtak, közel három és fél millió forintos büntetést róttak ki egy székely gárdistára.
Szegedi Csanád a Kuruc.infónak elmondta: Most beszéltem Balázs Pál Gergellyel (marosludasi gárdista), a Magyar Gárda székely szakaszának a szakaszvezetőjével, aki közölte, hogy a román rendőrség 50.000 új lej büntetést rótt  ki rá tüntetés szervezése miatt, mivel az egész megmozdulást egyszemélyben magára vállalta. Ez az összeg kb. 3,3 millió Ft-nak felel meg.
Korábban írtuk: Szegedi Csanád, mint EP-képviselő telefonált a kolozsvári rendőrségre, hogy elhurcolt gárdista bajtársai felől érdeklődjön. A Kuruc.infónak az alábbiakat jutatta el írásban:
„A kolozsvári rendőrségen most beszéltem egy Visan Andrei nevezetű rendőrrel. A beosztására azt válaszolta, hogy agent. Megtudtam tőle, hogy már kiengedték a gárdistákat és semmivel sem vádolják Őket. A román Noua Dreapta tagja közül pedig többeket pénzbüntetésre fognak kötelezni.”
Korábban írtuk:
A székelyföldi gárdatagok a Székely Hadosztályra akartak emlékezni, amely 1918. december elsején a románok elleni harcra alakult meg Kolozsváron. A megemlékezés egybeesett azzal a nemzeti ünneppel, amikor Erdély elrablását ünneplik a románok
Kommandósok vitték el Kolozsváron az Új Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Mozgalom Győri Wass Albert zászlóalja Székely Szakaszának tagjait, amikor azok koszorút akartak elhelyezni a Mátyás-szobor előtt. A gárda székelyföldi tagjai a Székely Hadosztály megalakulására akart emlékezni. Ez az a hadosztály, amely 1918. december elsején a románok elleni harcra alakult meg Kolozsváron a Kolozsvári Hadosztály maradékából.
A megemlékezés egybeesett Románia nemzeti ünnepével, Romániában ugyanis december elsején ünneplik Erdély egyesítését Romániával. Ezért a szélsőjobboldaliként ismert román szervezet, a Noua Dreapta (Új Jobboldal) több tucat tagja is a helyszínre vonult, az ellentüntetők a "Székelyföld román föld" szlogen skandálása mellett trágár szavakat ordítoztak a gárdisták felé.
A Magyar Gárda körülbelül tíz tagja - a fekete gárdista egyenruhában és Árpád-sávos zászlókkal - a főtéri Szent Mihály templomból kivonulva indultak a Mátyás-szobor elé, ekkor azonban a kommandósok vették körül őket és az ott várakozó rendőrségi buszokba ültették őket.
Marcel Bontidean városi rendőrparancsnok szerint senkit nem vettek őrizetbe, mindössze bekísérték őket a rendőrségre vizsgálatokra. Az Új Jobboldal tagjait igazoltatták, a rendőrparancsnok szerint a vizsgálatokat követően döntenek arról, hogy megbírságolják-e őket.
A Független Hírügynökségnek az egyik gárdista azt mondta, hogy a felvonulást a városházán és a rendőrségen is bejelentették, de engedélyt nem kaptak. Ugyanakkor szerinte a hatályos jogszabályok szerint a megemlékezéshez nincs szükség engedélyre egyik intézménytől sem. A megemlékezők székelyföldiek voltak, egyikük sem magyar állampolgár.
(Krónika nyomán)
Kuruc.info kommentár: Nemrégiben Gyergyószentmiklóson tartott egy spontán felvonulást a román Új Jobboldal, a rendőrök akkor nem vittek el senkit közülük, hisz egy megemlékező jellegű menethez nincs szükség engedélyre, érveltek akkor a jobboldaliságot finoman is fogalmazva furán értelmező román soviniszták. A Kuruc.info gratulál a bátor gárdistáknak! (Geyer)