Vasárnapra virradó éjszaka Óbecse központjában magyar fiatalokra támadt rá egy szerb fiatalokból álló csoport.
A Vajdaság Ma értesülései szerint egy fiúkból és lányokból álló magyar társaság a városközpontban beszélgetett, amikor verbálisan beléjük kötött egy számukra ismeretlenekből álló csoport. A magyarok nem reagáltak a provokációra, és a kötekedők odébbálltak.

Később azonban ugyanez a csoport visszatért, és immár számbelileg megerősödve támadt rá a magyar fiatalokra. A támadás alkalmával nemzeti hovatartozásukat emlegetve sértegették őket. Ketten sérültek meg, egyiküknek a fején szakad fel a bőr és kisebb agyrázkódást szenvedett, társának pedig bal szeme környéke dagadt fel. Őket az óbecsei egészségházban látták el.
A verekedésnek a rendőrség vetett véget, a helyszínen igazoltatta a résztvevőket - állítja egy szemtanú, aki neve elhallgatását kérte. Hivatalos rendőrségi közlemény még nem jelent meg az esettel kapcsolatban.
Pénteken Temerinben történt ismét egy incidens. A város központjában levő piactéren egy férfi rátámadt egy magyar nőre és fiára, akiket szerb nyelven többek között nemzeti alapon sértegetett több tanú előtt. Ennek az incidensnek is a rendőrség vetett véget. A körülmények arra utalnak, hogy az esetnek személyes okai vannak, mivel a támadó és a sértett szomszédok. Az ügy várhatólag a bíróságon folytatódik.
(Vajdaság Ma nyomán)
Frissítés: A kormány "értetlenül áll" a legutóbbi "incidensek" előtt
A magyar kormány értetlenül áll a temerini, újvidéki és óbecsei magyarságot sújtó legutóbbi incidensek előtt, elvárja alapos kivizsgálásukat, valamint a szerb hatóságok határozott fellépését - közölte "tökös" közleményében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn.
A rendszeressé váló magyarverések és a nemzetiségi alapon sértegető graffitik komoly aggodalomra adnak okot, kiváltképp akkor, amikor a két nemzet a történelmi megbékélés küszöbén áll - közölte a kormányfő nemzetpolitikáért felelős helyettese.
A két fél között kialakult bizalom és baráti viszony nehezen tartható fenn és építhető tovább a legutóbbi esetek alapos kivizsgálása és a hasonlók megelőzése nélkül. Ezért bíznak abban, hogy egy olyan demokratikus jogállam, mint amilyen Szerbia - melynek eltökélt szándéka az európai közösséghez csatlakozás - hathatós és érdemi lépéseket tesz annak érdekében, hogy a területén élő nemzeti kisebbségek törvényes jogai a legkisebb mértékben sem csorbulhassanak - szólt Semjén közleménye.
Szerinte ennek szellemében a kormány határozott fellépést vár el a szerb hatóságoktól. Azt, hogy minden egyes incidenst gyorsan és pártatlanul, a "kettős mércét" nélkülözve vizsgáljanak ki, az elkövetőket mielőbb vonják felelősségre, és minden egyes ügy kimenetele széles nyilvánosságot kapjon.
A közelmúlt eseményeinek következtében az egyébként is nehéz körülmények között élő szerbiai magyar nemzeti közösség biztonságérzete a korábbinál is mélyebbre csökkent - fogalmazott Semjén Zsolt. Ezért elengedhetetlen, hogy a szerb kormány egyértelműen és határozottan foglaljon állást a nemzetiségi alapú incidensek ügyében, ítélje el, határolódjon el tőlük, és biztosítsa minden eset pártatlan felderítését - áll a "határozott", "magyar érdekeket szem előtt tartó" közleményben.
(MTI nyomán)