Nincs szükség "felesleges feszültségkeltésre a kisebbségi jelképek használatának akadályozása ügyében" - hangsúlyozta Borbély László, a bukaresti képviselőház külügyi bizottságának elnöke, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikai alelnöke csütörtökön.
Az RMDSZ politikusa leszögezte: a székelységnek joga van a székely zászló kifüggesztésére, de csak azért, hogy utána tolmácsolhassa a román álláspontot is (elvégre ő a román képviselőház külügyi bizottságának elnöke), mely szerint - persze a szokásos mellébeszéléssel körítve - a magyar kormány ne szóljon bele abba, hogyan nyomja el a megszálló a magyart.
Így fogalmazott: Magyarországnak a külhoni magyarsággal kapcsolatos alkotmányos felelősségét "úgy kell érvényesítenie, hogy minden ilyen ügyben kikéri az adott közösség legitim képviseletének véleményét, ebben az esetben az RMDSZ-ét" (amely pedig mindig azt mondja nekik és mindenkinek, hogy nincs semmi gond, nem kell "kelteni a feszültséget" - a szerk.).
Borbély László szerint Németh Zsolt politikusként, nem pedig külügyi államtitkárként emelt szót a székely zászló ügyében, de a román fél reagálása is túlzott (az "is" alapján tehát ez azt jelenti: a székelyek mellett kivételesen kiálló Németh Zsolté is). Az RMDSZ politikusa emlékeztetett rá, hogy a román kormány múlt héten lecserélte Codrin Munteanu Kovászna megyei kormánymegbízottat, aki korábban hadjáratot indított a székely jelképek ellen. Eltávolítását az RMDSZ üdvözölte, és "az is látszott, hogy az újonnan kinevezett prefektus kiegyensúlyozottabb hangot ütött meg a magyar jelképek dolgában" - mentegette az egyébként zsidó származású Borbély az agresszorokat.
Az RMDSZ politikai alelnöke úgy vélekedett: a magyar-román viszonyban "párbeszédre", a vitás kérdések tisztázására van szükség (ismerős ez évtizedek óta Izrael szájából az elnyomás és népirtás elkendőzésére s az időhúzásra, mely alatt a visszafordíthatatlan területrablás megvalósítható? - a szerk.), és ennek egyik legjobb módja szerinte a magyar-román kormányközi vegyes bizottság összehívása lenne (ami soha nem jut semmilyen eredményre a közös vigyorgáson kívül - a szerk.).
Borbély László még a szerencsétlen, korábban a revizionistákat leidiótázó bukaresti nagykövetet támadta, amiért kivételesen ő is kiállt az autonómia ügye mellett, "a diplomáciában szokatlannak" nevezve azt, hogy Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet - szűkszavú nyilatkozatok helyett - több hírtelevízió vitaműsorában is részt vett, "hagyta, hogy provokatív kérdésekkel vallassák, ráadásul románul, amely nem anyanyelve", mert szerinte ez "nem használt az ügynek".
(MTI nyomán)