Ferenczy Miklós református lelkész, volt kolozsvári esperes a Facebookon, Darvas-Kozma József pápai káplán, címzetes esperes pedig egy köztéri megemlékezésen olyan nyilatkozatot tett, amely "antiszemita, megbélyegző, gyűlöletkeltésre és uszításra alkalmas” – rikoltozza tele a sajtót egy zsidók által pénzelt marosvásárhelyi liberális.

Parászka Boróka, a ballib Manna.ro szerkesztője (aki szerint csak kocsmai konfliktus volt a gyulafehérvári rektor félholtra verése, cigányokkal szembeszállni merő csíkiak pedig nyomorult állatok) azzel az ürüggyel hétfőn panaszt nyújt be az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD).
Nem alávalóság a "gorilla-Jézus" megfeszítése
Ferenczy a Facebookon megosztott egy Izrael népe – felsőbbrendű zsidóság címmel terjesztett kisfilmet, amelyhez a következő megjegyzést fűzte: "A felvételek önmagukért beszélnek! Nézzétek és tanuljatok belőlük! Hihetetlen, de sajnos valóság! Felsőbbrendűség? Inkább alávalóság!!”- Ez szolgáltatta Parászkának az ürügyet, hogy megpróbáljon leszámolni vele.
A Mannának nyilatkozva Ferenczy, tartva a meghurcolástól, "valóban nagyon szerencsétlennek” nevezte, hogy a filmet "antiszemita körök terjesztik, és kommentárja a klip üzenetével történő azonosulásként értelmezhető".
Parászka Facebook-oldalán hisztizett a lelkész bejegyzése miatt, majd levelet írt az erdélyi református püspöknek. Két hetet várt Kató Béla állásfoglalására, mielőtt úgy döntött, panasszal fordul az diszkriminációellenes tanácshoz.
– Ez olyasmi, amit nem lehet majd megkerülni – fenyegetőzött a Népszabadságnak.
"Az antiszemitizmus, a nacionalizmus, a diszkrimináció ellen való fellépés az erdélyi magyar közösség számára elodázhatatlan létkérdés” – sulykolja a komcsi lapban az őt és lapját (mely totális érdektelenség miatt megszűnt) korábban pénzelő SZDSZ egyik alaptételét az Erdélyre szégyent hozó antimagyar.

Amikor még az SZDSZ életben tartotta a libsi újságját
Ferenczy Miklós elmondta: e-mail-jei között bukkant rá "több tucat más film között” a filmecskére, és a hozzáfűzött bejegyzésében nem a zsidóságot ítélte el, hanem azokat a cselekedeteket, amelyeket a felvételen látott. "Talán nem is fűztem volna semmit hozzá a filmhez, ha nem láttam volna azt a jelenetet, amelyben egy játékmajom által megjelenítetett, nácinak titulált Jézust keresztre feszítenek és a fejét szétverik egy kalapáccsal. Ez engem húsvét vasárnapján felháborított” – mondta a lelkész.
Ferenczy elmondta, hogy Kató Béla püspök is megkereste már ebben az ügyben. "A püspök úrnak is elmondtam: ugyanúgy állást foglaltam volna, ha a filmen mondjuk magyarok vernek cigányokat. Én mindig az igazságtalanság ellen, a gyengék mellett fogom felemelni a szavam” – jelentette ki. Arra a kérdésre, sikerült-e meggyőznie Kató Bélát, a lelkész közölte: "a püspök azt mondta, még gondolkozik az ügyön”.
A Rotschildokat sem szabad emlegetni
A másik videó kapcsán Parászka elmondta, hogy facebookos ismerőse hívta fel a figyelmét egy videofelvételre, amelyen Darvas-Kozma József pápai káplán Csíkszeredában, 2012. március 15-én arról beszélt, hogy az osztrákok a Rotschildok zsarolásának engedve verték le az 1848-as magyar forradalmat, Magyarországot pedig azért darabolták fel, mert Ferenc József apostoli király 1903-ban megvétózta a zsidó bankárdinasztia jelöltje, Rampolla bíboros pápává választását. És Parászkáék természetesen ezt sem tűrik.
Íme Parászka hányingerkeltő szövege, mely csütörtöki, április 4-i közzététele óta 10, azaz tíz lájkot tudott begyűjteni. De hát ő nem is azért csinálja, mert bárki egyetértene vele, hanem másért: pénzért.
Tiltakozás
"A felvételek önmagukért beszélnek." "Hihetetlen, de sajnos valóság."
Két olyan tartalom is elérhető a világhálón, amely – véleményem szerint – jogszabályt sért, és amely súlyosan érinti az erdélyi magyar közösség közbiztonságát, nyugalmát. Amelyekkel kapcsolatban a hazai illetékes egyházi és állami intézményeknek, az erdélyi magyar közszereplőknek, szervezeteknek állást kell foglalni.
Az egyik ilyen tartalmat Ferenczy Miklós kolozsvári református lelkipásztor húsvét vasárnap tette közzé facebookos üzenőfalán: ez egy, a youtube videómegosztón hozzáférhető propagandafilm, amelynek címe Izrael népe – felsőbbrendű zsidóság.
A film véleményem szerint antiszemita, gyűlöletkeltésre és uszításra alkalmas. Ferenczy Miklós a kifogásolt tartalomhoz ezt a támogató-egyetértő kommentárt fűzte facebookos üzenőfalán: "A felvételek önmagukért beszélnek! Nézzétek és tanuljatok belőlük! Hihetetlen, de sajnos valóság! Felsőbbrendűség? Inkább alávalóság!!”
Az esetet két okból is súlyosnak, elítélendőnek tartom.
A közösségi oldal a nyilvános-, nem pedig a magánszféra része, amint ezt a közelmúltban Mircea Munteanu ügyében a marosvásárhelyi fellebviteli bíróság is megállapította. (A Maros megyei prefektus volt kabinetfőnöke 2012-ben a kormányellenes demonstrációkkal kapcsolatban azt üzente: "Arbeit macht frei – ezt kell megérteniük a tüntetőknek”.)
A másik ok az, hogy Ferenczy Miklós az erdélyi magyar közélet ismert, tekintélyes szereplője, aki református lelkészként egyházát képviseli. A poszt ellen a facebookon tiltakoztam. Több mint egy nap elteltével Ferenczy Miklós a posztot tudomásom szerint törölte, az eredeti közzétételt és a kommentet azonban dokumentum őrzi.
A másik tartalom Darvas-Kozma József csíkszeredai pápai káplán nevéhez kötődik, aki 2012. március 15-i ünnepi beszédében így értelmezte az 1848-as forradalom, és a Trianoni döntés történelmi hátterét.
Véleményem szerint ez a felszólalás is antiszemita, megbélyegző, gyűlöletkeltésre és uszításra alkalmas. Ahogy a református, úgy a katolikus egyház számára is terhelő, ha közmegbecsülésnek örvendő tisztségviselői ilyen álláspontot képviselnek.
Az antiszemitizmus, a nacionalizmus, a diszkrimináció ellen való fellépés az erdélyi magyar közösség számára elodázhatatlan létkérdés. Ha a magyar nemzeti ünnepen ilyen jellegű-tartalmú üzenet hangzik el, az a magyar közösség, történelmi hagyományok és múlt súlyos megsértését, torzítását jelenti.
A fentiek értelmében kérem a Diszkriminációellenes Tanács, az erdélyi Református Egyházkerület és Kató Béla püspök úr, a gyulafehérvári érsekség és Jakubinyi György érsek úr állásfoglalását, valamint a RMDSZ Mikó Imre kisebbségvédelmi jogsegélyszolgálatának kisebbségi jogvédelmi eljárását.
(Kuruc.info - Nol - Maszol nyomán)
Frissítés: Erdélyi olvasónk levele:
Tisztelt Szerkesztőség!
Örvendetes, hogy közönybe fulladt Boróka és az SZDSZ szennylapja, néhány hete vagy hónapja azonban sokkal fontosabb helyre tette be a patáját.
Év elején örömmel értesültünk arról, hogy egész napos adása lesz a Marosvásárhelyi Rádiónak, azonban nem sejtettük, hogy ez mivel jár majd... Azzal járt, hogy szinte minden délután ez a személyiségzavaros magyargyűlölő hangja fogad, ha bekapcsolom a rádiót. Legutóbb például amiatt ajvékolt, hogy kitüntették Szaniszló Ferencet.
Erdélyben is terjesztik tehát a liberális vírust, fertőzik itt is az embereket, ráadásul "közszolgálatilag", hallgathatatlanná téve egykor kedvenc rádiómat... Inkább maradt volna hétórás magyar adás, de normális műsorvezetőkkel, olyanokkal, akiknek nem Erdély elnemzetietlenítése a céljuk.
Orbán Lehel