Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár felszólította a "szlovák felet" (ti. akiket máskor baráti északi szomszédainkként szoktak emlegetni), azonnal fejezze be "a történelemhamisító, kegyelet- és jogsértő" magatartást, és Skultéty László huszár zászlótartó hamvait szállíttassa vissza eredeti helyére, Újaradra.

Skultéty László huszár zászlótartó (1810)
A két politikus - a Miniszterelnöki Sajtóiroda által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben - azt kéri, azonnal állíttassák helyre az Arad egyik városrészében lévő huszársírt a "szlovákok", "és a magyar fél rovására elkövetett történelemhamisítási kísérleteket haladéktalanul szüntessék be".
Úgy fogalmaztak: "mélységesen felháborodva értesültünk arról az egészen elképesztő tényről, miszerint a magyar történelemkönyvekben is tanított, összesen 81 évig katonaként szolgált Skultéty László (születési nevén: Gábris László) magyar huszár zászlótartó újaradi temetőben lévő sírját a román hatóságok május 21-én megnyitották, holtteste maradványait exhumálták, és azt még aznap a szlovák légierő katonai gépe elszállította".
Mint írták, ez idáig "senkiben nem merült fel, hogy Skultéty László ne magyar lett volna", ezért értetlenségüknek adtak hangot, miszerint a szlovák és a román hatóságoknak "miért kellett ilyen hirtelen, nagy titokban elrabolni az ő földi maradványait".
Semjén Zsolt és Répás Zsuzsanna úgy véli, ha a szlovákok a történelmi tényekkel nem voltak is tisztában, figyelmeztethette volna őket a síremlék kizárólag magyar nyelvű felirata. Mivel egy magyar huszárnak állított műemlékről van szó, minden ezzel kapcsolatos történésről, illetve szándékról mind a szlovák, mind a román hatóságoknak értesíteniük kellett volna a magyar felet, amit nem tettek meg - mutattak rá.
Felhívták a figyelmet arra, hogy a kegyeletsértő akcióra a magyar fél teljes kizárásával került sor. "A magyar műemléket egyszerűen feltúrták, és onnét a holttest maradványait elvitették, hogy Skultéty Lászlót mint szlovák katonát a Trencsén melletti Hegyesmajtényon újratemessék. Bizonyítja ezt a tényt az is, hogy Skultéty László hamvait a szlovák haderő vezérkarának főnöke és egy díszegység fogadta" - tették hozzá.
Semjén Zsolt és Répás Zsuzsanna "sajnálatát" fejezte ki a közleményben amiatt, hogy "a szlovák fél nem tanult történelmi hibáiból, és egyszerű emberek annak idején kötelezővé tett reszlovakizációja után most történelmi személyiségekkel próbálja meg ugyanezt megtenni". A két politikus a fölötti meggyőződésének adott hangot, hogy "a szlovák nemzet nem szűkölködik jeles történelmi személyiségekben, így nincsen rászorulva arra, hogy a magyar vagy más nemzetek hőseit próbálja szlováknak feltüntetni".
(MTI nyomán)
Frissítés: Képek az elrabolt hamvak fogadásáról (Mil.sk):
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
A tót hadsereg honlapján ez áll: "Skultéty példája ékes bizonyíték arra, hogy az egyszerű szlovák alattvaló csak a hadseregnek köszönhetően érhetett el magas társadalmi és életszínvonalat és civilizációs látókört, amilyenről a kortársai és szülöttei még álmodni sem mertek." (Magyarul: elnyomtuk a szegény "szlovákokat" - még hullarablás közben is minket vádolnak.)
Idézet a Bumm híréből: Skultéty Lászlót a szlovák hadtörténetírás szlovák származásúnak tartja. Peter Vojtek, a szlovák katonai vezérkar parancsnoka az átszállítás után a Szlovák Rádiónak nyilatkozva azt mondta: a szlovákoknak figyelni kell gyökereikre, honnan jönnek és hová tartanak, és tudatosítaniuk kell, hogy a szlovák történelem tele van fontos emberekkel, akikre joggal lehetnek büszkék. "Nagyon örülök, hogy a legtovább szolgáló katona visszatér szülőföldjére" - mondta a rádiónak.
2. frissítés: Így néz most ki a hős magyar katona feldúlt újaradi sírja:

Sem az önkormányzattal, sem a magyarokkal nem álltak szóba
Bognár Levente, Arad alpolgármestere csütörtökön a Krónikának elmondta, a huszárhamvak exhumálása kapcsán sem a városi önkormányzattal, sem a helyi magyar közösséggel nem vették fel a kapcsolatot a szlovák hatóságok, mivel az újaradi temető a római katolikus egyház tulajdona. "Gyerekkorom óta jártam ott, kötődöm a magyar huszár emlékéhez, és teljesen véletlenül értesültem a hamvak elszállításáról. Eléggé furcsállom a történteket" – jelentette ki az elöljáró.
Mathes Dirschl újaradi katolikus plébánostól a lap megtudta, hogy az egyházközséget az úgynevezett Szlovákia bukaresti nagykövetsége kereste meg korábban, és beleegyezését kérte a huszár földi maradványainak exhumálása, majd Skultéty László szülőföldjére szállítása céljából. "Skultéty László végrendeletében meghagyta, hogy vagyonából templomot és temetőt építsenek Majtényban. Emiatt az ottani katolikus közösség eldöntötte, hogy hálája kifejezéseként újratemeti a huszár hamvait. Ebbe nemcsak mi, hanem a Temesvári Római Katolikus Püspökség is beleegyezett" – indokolta a hozzájárulást az újaradi plébános.
"Magántulajdon"
A magyar kormány tiltakozása kapcsán Mathes Dirschl atya leszögezte: a temető az egyház magántulajdona, ennek megfelelően szabadon rendelkezhetett a hamvak sorsa fölött. "A magyar hatóságok részéről eddig senki sem érdeklődött Skultéty László újaradi nyughelye iránt, ezért nem értem a mostani álláspontjukat" – jelentette ki a plébános.
Különben a május végén történt exhumáláskor az öreg huszár lábszárcsontjainak néhány darabját és koponyáját, valamint dolmánya rézgombjait találták meg és szállították "Szlovákiába". Valószínűleg azért maradt meg csak ennyi Skultéty földi maradványaiból, mert azokat a 19. század végén, a ma is álló síremlék felavatásakor újratemették az újaradi temetőben.
(Krónika nyomán, kép: Lukács Csaba - MNO)
3. frissítés: Hegyesmajtény sem ért egyet Skultéty ellopásával
A község vezetése az alábbi Facebook-bejegyzést tette közzé:
Skultéty László földi maradványait 182 év után kivették az aradi sírjából, és titokban Szlovákiába vitték át. Valakik szerint nagy tett. De mit mondana erre Skultéty? Amikor már 75 évet szolgált, a császár felajánlotta neki, hogy előléptetik tisztnek, és nyugdíjba mehet. Ő viszont azt válaszolta, hogy ő szívesen maradna zászlótartó, és így is szeretne meghalni. A császár teljesítette a kérését. Skultéty nem azt mondta, hogy Hegyesmajtényba szeretne menni pihenni, és ott meghalni. Ő az ezreddel akart maradni, amely a családját helyettesítette. Az az érzésünk, hogy valaki a nevének, emlékének és földi maradványainak a felhasználásával a saját politikai helyzetét szeretné megszilárdítani. Részünkről ezt nem úgy kell érteni, hogy itthon Skultétyt visszautasítjuk, csak éppen nem vagyunk meggyőződve arról, hogy ez a tett helyes volt, és arról sem, ahogy ezt kivitelezték. És Skultéty az osztrák-magyar hadseregben harcolt, minden ott élő nemzetért, amelyek a monarchiában éltek, nem csak a szlovákokért. Az aradi sírjához románok és magyarok is vittek virágot. Volt morális jogunk "ellopni" őt a többiektől?

4. frissítés: Úgy látszik, a község facebookos oldalát nem a polgármester asszony kezeli...
A Felvidék Mának ugyanis így nyilatkozott: „Ladislav Skultéty-Gábris végre hazatért, mi kértük a hazaszállítását, mert szlovák nemzetiségű volt, miként a szülei és az utódai is".
5. frissítés: Állítólag az újaradi plébános szólt... a magyarok helyett a tótoknak
Az újaradi római katolikus plébános indítványozta Skultéty László huszár zászlótartó hamvainak elszállítását szülőfalujába, a "szlovákiai" Hegyesmajtényba, arra hivatkozva, hogy senki nem fizette ki a sír után járó illetékeket - közölte az MTI megkeresésére válaszolva a Szlovák Hadtörténeti Intézet (VHÚ) pénteken.
Az újaradi temetőben lévő sír megnyitása és Skultéty László földi maradványainak "Szlovákiába" szállítása ügyét a szlovák védelmi minisztérium és a szlovák hadtörténeti intézet intézte az illetékes román hatóságokkal - közölte az MTI érdeklődésére a szlovák külügyminisztérium sajtóosztálya.
Az ügy kapcsán a szlovák védelmi minisztérium sajtóosztálya a Szlovák Hadtörténeti Intézet (VHÚ) vezetője, Miloslav Caplovic válaszait bocsátotta az MTI rendelkezésére, megerősítve: Skultéty László maradványainak átszállítását ők biztosították, méghozzá Hegyesmajtény község polgármesterének kérése alapján. Mint hozzátették: a többi ügyintézést már Hegyesmajtény település, illetve "Szlovákia" romániai nagykövetsége bonyolította a román hatóságokkal.
A VHÚ igazgatója szerint Skultéty László földi maradványait azért kellett "Szlovákiába" szállítani, mert tudomása szerint Újarad római katolikus plébánosa megkereste a magyar huszár szülőfalujának, a "szlovákiai" Hegyesmajténynak a plébánosát, akivel közölte: temetőjükben található Skultéty László sírja, amely után már senki nem fizet illetéket. Ennek alapján - a VHÚ közlése szerint - az újaradi plébános a huszár földi maradványainak átszállítását javasolta Hegyesmajtényba, előrebocsátva: ha az nem történne meg, akkor a huszár zászlótartó sírjára a hivatalos "megszüntetés" várna.
"Szlovákia" romániai nagykövetségének az exhumációt és a földi maradványok elszállítását célzó kérését a román hatóságok jóváhagyták - erősítette meg a VHÚ közlését Danka Capáková, a szlovák védelmi tárca sajtóosztályának munkatársa.
"Nemzetiségét a területi elv alapján lehet megállapítani"
Miloslav Caplovic, a Szlovák Hadtörténeti Intézet igazgatója szerint Skultéty László földi maradványainak "Szlovákiába" szállítását Hegyesmajtény település kérésén kívül az is indokolttá tette, hogy "Szlovákia hadtörténetének jelentős személyiségéről van szó". Skultéty László nemzetiségét a "területi elv alapján" lehet megállapítani - jelentette ki az évezred marhaságát (ezek szerint az ezer év alatt Felvidéken élő magyarok mind "szlovákok" voltak, beleértve a maiakat is - a szerk.).
Hozzátette: számtalan archív hadtörténeti anyag bizonyítja, hogy Skultéty László - aki korábban a Hadik-ezredben szolgált -, a Hadik-ezred átszervezését követően a Habsburg-hadsereg 8. huszárezredének tagja lett. "Ennek alapján nem lehet kétségbe vonni, hogy a Habsburg-hadsereg katonája volt, és így nem lehetett a magyar hadsereg huszárja" - folytatta a baromságait Miloslav Caplovic.
Skultéty László földi maradványait - az újaradi temetőből való kihantolásukat, majd elszállításukat követően - átmenetileg Pozsonyban, a Szent Márton székesegyházban helyezték el, azok június 27-ig maradnak az egykori koronázó templomban.
(MTI nyomán)
Korábbi cikkünk a Skultétyvel kapcsolatos tót történelemhamisításról: Dübörög a tót "történetírás": most Háry János alakjának ihletőjéről "derült ki", hogy "szlovák" volt