Egy szerdára tervezett gyergyószentmiklósi Nyirő József-megemlékezés ellen tiltakozik a Romániai Zsidó Közösségek Föderációja (FCER).
Az Agerpres hírügynökség keddi jelentése szerint a Romániai Zsidó Közösségek Föderációja a Belügyminisztérium, a Főügyészség, a Hargita megyei prefektus és a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatal sürgős és határozott fellépését kéri a megemlékezés megakadályozása érdekében.
A föderáció álláspontja szerint Nyirő József "a hitleri rendszer csodálója volt", számos írásában dicsőítette Joseph Göbbelst, a Szálasi-rendszer idején tagja volt a magyar parlamentnek, amelyben egy bizottság alelnöki tisztségét is ellátta. A FCER szerint nem választható szét Nyirő József írói és politikai munkássága.

"Noha Wass Alberttől eltérően Nyirő Józsefet nem ítélték el háborús bűnösként, de a rá való emlékezés sérti a fasiszta szimbólumok kultuszát tiltó (...) jogszabály előírásait, különös tekintettel arra, hogy az idén tartjuk az észak-erdélyi zsidók deportálásának 70. évfordulóját" - fogalmazott a romániai zsidó szervezet. A FCER elismeri, hogy Nyirő nem volt tagja a nyilaskeresztes pártnak, ennek ellenére a rendszer propagandistájának tartja az írót.
Kissné Portik Irén, a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatal kulturális referense az MTI-nek elmondta, a városi kultúrházba szerda délutánra meghirdetett rendezvényen Tompa László költő és Nyirő József író irodalmi munkásságát kívánják bemutatni. A rendezvényen Selyem Antónia magyartanárnő beszél az erdélyi Helikon közösségéhez tartozó két kiemelkedő alkotóról, és részleteket olvasnak fel Nyirő József Madéfalvi veszedelem című regényéből.
Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere az MTI-nek elmondta, nem látja, miért ne lehetne emlékezni a magyar irodalom jeles alakjaira. "Nyirő József hátrahagyott munkái a magyarság számára kulturális ereklyének számítanak" - jelentette ki a polgármester.
Tavaly januárban Wass Albert emlékére szervezett gyergyószentmiklósi és gyergyócsomafalvi rendezvények miatt indult ügyészségi nyomozás megannyi helyi értelmiségi ellen. Az ügyészség az érintettek többszöri kihallgatása után vádemelés nélkül zárta le az ügyet. Az érintettek hatósági túlkapásnak minősítették az ügyészségi vizsgálatot.
(MTI)