Az Ungvári Járási-Városi Bíróság szerdára tűzte ki az Ungváron megjelenő Kárpáti Igaz Szó (Kiszo) című lap ellen amiatt benyújtott kereset tárgyalását, hogy az újság tavaly megszólaltatott egy beregszászi tanárt, aki azt állította, a városban soha nem éltek ukránok.
Az orgánumot Fegyir Szavcsur, a zsidókat dédelgető, soviniszta Szabadság (Szvoboda) párt beregszászi városi szervezetének elnöke perelte be, mert a lap az ukrán soviniszták 2013. március 16-i beregszászi fáklyás menetelése kapcsán megszólaltatott egy helyi tanárt, aki kijelentette, hogy tudomása szerint Beregszászon soha nem éltek ukránok. Veres Péter, a beregszászi 10. számú orosz-magyar tannyelvű iskola igazgatója azt is kifejtette, hogy szerinte a hasonló rendezvények nagyon veszélyesek, mert a Szvoboda párt vezetői telve vannak gyűlölettel, és a fiatalok azt hiszik, ez a magatartás helyes, és gyűlölni kell a más nemzetiségűeket, adott esetben a magyarokat - adta hírül a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál.
A magyarul is kiválóan beszélő Szavcsur a portálnak elmondta, a keresetét tavaly májusban nyújtotta be, s azóta várja, hogy a taláros testület számára elfogadható döntést hozzon. Azt szeretné elérni, hogy a bíróság kötelezze a Kiszót a szerinte félrevezető állítás visszavonására közölte.
(MTI nyomán)