Az Állami Földhivatal Kárpátalja megyei igazgatóságának és helyi kirendeltségeinek szakemberei 25, összesen 308,06 hektár alapterületű földrészleget jelöltek ki a "terroristaellenes műveletekben" részt vevő katonák számára.

Illusztráció
A szóban forgó kijelölt földek közül 20 a lakott területek határain kívül található (összesen 288,66 hektár), 5 pedig a lakott területen belül (19,4 hektár).
– A harcokban részt vevők háztáji gazdaság létrehozása, építkezés és kertészkedés céljából kapnának földterületeket – nyilatkozta Volodimir Tokar, a megyei földhivatal vezetőjének első helyettese.
A földhivatal a megyei közigazgatással közösen oldotta meg a Krím félszigetről és Szevasztopolból áttelepültek elhelyezésével kapcsolatos kérdést. A köztulajdonban lévő földterületek közül harmincegyet jelöltek ki a szakemberek lakóházépítés céljából. Ezek a telkek a hatályos törvények értelmében térítésmentesen adhatók át a fent nevezett állampolgárok tulajdonába. Az érintett földterületek a Nagybereznai, Nagyszőlősi és Munkácsi járásban találhatók.
(Mukachevo.net - Kárpátalja.ma)
Frissítés: egy kis helyesíráslecke:
"résztvevő...résztvevők... egybeírjuk" - ezt a hozzászólást fűzte hozzá a fenti hírhez facebookos hozzászólásban az egyik kedves olvasónk. Amennyiben segítő szándékkal tette, köszönjük neki, de tisztelettel jelezzük: nincs igaza, ebben az esetben nem írjuk egybe a szóban forgó szókapcsolatot.
Az e-nyelv.hu oldalnak több alkalommal is feltettek erre vonatkozó kérdést, közöljük ezeket a válaszokkal együtt, hogy ha esetleg vannak még olvasóink, akik a fenti úrhoz hasonlóan rosszul tudják, akkor most leszámolhassanak e tévedéssel:
részt vesz
2008. 07. 21.
Melyik a helyes: részt venni – vagy résztvenni?
A részt venni szószerkezet a részt vesz igei alakulat főnévi igeneves származéka, ennek megfelelően pedig a helyes írásmódja: a részt venni. A kétféle írásmód (az egybeírás és a különírás) csupán a részt vevő/résztvevő példák írásmódjában érvényesül — természetesen eltérő jelentésben. Az egybeírt változatban a résztvevő főnév (a gyűlés résztvevői), a különírt változatban pedig melléknév (a részt vevő küldöttek, a gyűlésen részt vevők).
jelen levő, jelenlevő; részt vevő, részt vevő
2009. 11. 05.
Mikor használjuk és miért a jelenlevő és a jelen levő alakot? Ennek analógiájára működik a résztvevő és a részt vevő páros is?
Amennyiben a fenti melléknévi igeneves szerkezetek bővítményt kapnak, a kérdezett példákat két szóba írjuk: a konferencián részt vevő kutatók, jelen levő vagy lévő tagok. Főnévként viszont már mindkét alakulat összetétel, ezért egybeírandó: a konferencia résztvevői, a jelenlevők kivételek.
részt vevő, résztvevő
2011. 09. 02.
Hogy helyes: „résztvevő”, vagy „részt vevő”?
A két forma között szófaji különbség van. A ’részt vevő’ melléknév, a ’résztvevő’ pedig főnév.
Pl. Péter résztvevőként volt jelen a konferencián.
A gyűlésen részt vevő küldöttek.
Tehát mindkét forma lehet helyes.
Tehát: a 'gyűlésen részt vevők' és a 'konferencián részt vevő kutatók' mintájára a 'terroristaellenes műveletekben részt vevők' is külön írandó, akkor kellene egybeírni, ha úgy szerepelne, hogy 'a terrorellenes műveletek résztvevői'.