Olvasónk írja:
Bő másfél évvel ezelőtt volt szerencsém részt venni a szovátai Wass Albert-szobor ünnepélyes leleplezésénél és megszentelésénél Tóth Ferenc festőművész udvarán. Az ünnepségen sok magyar vett részt a Kárpát-medence különböző pontjáról, de megfigyelőként egy utcasaroknyi távolságban már ott volt a román rendőrség is. Azt beszélik a helyiek, hogy Szováta magyarnak mondott polgármestere értesítette őket a ceremóniáról. Később a Kuruc.infón olvastam, hogy a hatalom (rend)fenntartói három nappal később visszatértek, hogy egy átfogó házkutatást követően elorozzák Wass Albert mellszobrát.
Az ügy azóta bírósági szakaszba lépett, ahol Tóth Ferencet vád alá helyezték "háborús bűnös emlékének ápolása miatt". Persze tudjuk, hogy elsősorban nem őt üldözik, hanem Wass Albertet, akit a román közbeszéd kiáltott ki háborús bűnösnek. Mellékelem egy 2014. június 22-i, Románia Legfőbb Ügyészsége által jegyzett irat fordítását, amely hivatkozik a Kolozs Megyei Népbíróság (Tribunalul Poporului Cluj) határozatára, miszerint „Wass Albert nem volt elítélve a béke és az emberiség ellen elkövetett bűncselekményekért és háborús bűnök miatt sem, a Bűnügyi törvénykönyv 356-360. cikkei és azon nemzetközi jogi okmányok tartalma szerint, amelyhez Románia csatlakozott.”
Zoom
De térjünk vissza Tóth Ferencre, akinek a pere 2015. szeptember 21-én 11 órakor folytatódik a Segesvári Törvényszéken! Ő szabadlábon védekezik, a szobor pedig rendőrségi őrizetben vár sorsára.
Az első tárgyaláson a vádirat Tóth Ferenc megbüntetését (6 hónaptól 3  évig terjedő börtön és/vagy pénzbüntetés), valamit a szobor megsemmisítését kérte. Reméljük, hogy a Segesvári Törvényszék nem veszi semmibe Románia Legfőbb Ügyészségének határozatát, és felmenti a vádak alól Wass Albertet és Tóth Ferencet!
A Kisebbségi Jogvédő Alapítvány jogsegélyszolgálati irodájának erdélyi munkatársa, egyben Tóth Ferenc védője, dr. Menyhárt Gabriella ügyvéd hivatalos úton kért a KJA-tól anyagi támogatást  az ügy erdélyi jogi eljárásához, de az alapítvány nem tartotta támogathatónak az ügyet, így az ügyvédi és perköltségek a művész urat terhelik.
Kérjük mindazokat, akik megtehetik, vegyenek részt a nyilvános tárgyaláson, és rendbontás nélkül támogassák Wass Albert és Tóth Ferenc ügyét!
A fejleményekről beszámolunk.