"Robbanószerkezet gyártásához szükséges eszközöket" találtak a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi elnökénél tartott hétfői házkutatás alkalmával – közölte kedden a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT).
Zoom
Vármegyés tüntetés Kézdivásárhelyen (archív)
A közlemény szerint Beke István a román nemzeti ünnep alkalmával megtartott céhes városi felvonulás alkalmával akart "merényletet elkövetni" a Gábor Áron téren.
A vádhatóság alkotmányos rend elleni cselekmények gyanújával 24 órára őrizetbe vette a HVIM kézdivásárhelyi elnökét, aki a közlemény szerint "a robbanóanyagok használatára vonatkozó jogszabályokat sem tartotta be".
A DIICOT közleménye szerint "a szélsőségesen nacionalista, magyarországi HVIM azt hirdeti Erdélyben, hogy akár a román állampolgárok és javaik elleni erőszakos támadásokkal is nehezíteni kell, vagy meg kell akadályozni, hogy a román hatóságok az államhatalmat gyakorolják 'az úgynevezett Székelyföldön', ez a tervük pedig része Nagy-Magyarország visszaállításának".
A HVIM korábban azt közölte: Beke Istvánnál hétfő reggeltől este 20 óráig kutakodtak a DIICOT munkatársai, és lefoglalták a helyi HVIM-elnök laptopját, egy köridőmérő szirénát, valamint egy optikai segédeszközt, de találtak szilveszteri petárdát és születésnapi tortára tehető csillagszórót is.
(Krónika nyomán)
Frissítés: a HVIM közleménye:
Gusztustalanul hazudik a SRI és a román rendőrség
Egészen elképesztő zaklatásnak és titkosszolgálati rágalmaknak volt kitéve az elmúlt huszonnégy órában a HVIM székelyföldi szervezete. Mint ahogy a korábbi tudósításokból már kiderült, több tagunknál és szimpatizánsunknál is házkutatást tartottak, és két tagunkat elszállították kihallgatásra. Egyiküket, B.I. -t őrizetbe is vették Bukarestben. A hatósági intézkedések mindegyike teljesen törvénytelenül, még a román alkotmánnyal is szemben álló módon zajlott. A kihallgatásra nem engedélyezték az ügyvéd jelenlétét, a jegyzőkönyveket csak románul állították ki, tolmácsot nem biztosítottak.
További elképesztő fejleménye az ügynek, hogy a titkosszolgálat egész egyszerűen "lebeszéli" az általunk felkért ügyvédeket az ügy vállalásáról. Az SRI által kiadott sajtóközlemény hemzseg a hazugságoktól, semmiféle robbanóanyagot nem találtak a házkutatások során, és semmilyen olyan eszközt, ami egy a SRI által képzelt merénylethez felhasználható lenne. Zászlókat, pólókat, szilveszteri petárdát, airsoft optikai segédeszközt, egy airsofthoz használt szirénát és a szülinapi tortáról a csillagszórót foglalták le.
Természetesen mozgalmunk visszautasítja a vádakat, hogy bármilyen merényletet kívánt volna elkövetni. A román belügyi szervek most túllőttek a célon. Természetesen a nemzetközi igazságszolgáltatáshoz és a nemzetközi sajtóhoz és jogvédő szervezetekhez fogunk fordulni a képtelen rágalmak miatt.
2. frissítés: SRI: "házi készítésű bomba több mint 400 petárdából"
A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) illetékese szerint a titkosszolgálat régóta figyelte azt a fiatalt, akit az ügyészség gyanúja szerint házi készítésű bombát akart felrobbantani kedden a román nemzeti ünnep alkalmából szervezett kézdivásárhelyi rendezvényen.
Ovidiu Marincea, a SRI igazgatójának a tanácsadója kijelentette: "mindig a látókörünkben volt (az őrizetbe vett fiatalember), egy pillanatra sem volt veszélyben a román állampolgárok élete vagy épsége".
A Digi 24 hírtelevízió arról számolt be, hogy a házi készítésű bombát több mint 400 petárdából állították össze, és olyan szerkezettel látták el, amellyel távolról is működésbe lehetett hozni. A hírtelevízió közlése szerint a nyomozók katonai használatra szánt éjszakai látókészülékeket is lefoglaltak a gyanúsítottnál.
Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva az erdélyi magyar politikusokat is felelőssé tette a "szélsőséges megnyilvánulások miatt". "Bátorította a szélsőségesen nacionalista elemeket az, ahogy egyes magyar politikai vezetők viszonyultak az évek során a nemzeti jelképekhez és Románia nemzeti ünnepéhez" - jelentette ki a prefektus. Szerinte szükség van arra, hogy "a közösség számára példát mutató magyar politikai vezetők is változtassanak a hozzáállásukon".
A kedden őrizetbe vett B.I.A.-t egyébként az ügyészség Bukarestbe szállította, ahol a bíróság dönt majd az előzetes letartóztatásáról. Az Agerpres híre szerint a fiatalembert a tavalyi román nemzeti ünnepen Kézdivásárhely főterén kitűzött gyászlobogók ügyében is vizsgálta az ügyészség, de végül ejtette az ügyet.
A romániai szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes ügyészség (DIICOT) kedden jelentette be, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) egyik kézdivásárhelyi vezetője - akit őrizetbe vettek - házi készítésű bombát akart felrobbantani a román nemzeti ünnep alkalmából tartott kézdivásárhelyi rendezvényen. A DIICOT honlapján közzétett közlemény szerint az illetőt az alkotmányos rend elleni cselekedetek elkövetésének a szándéka, és a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértése gyanújával vették őrizetbe. A DIICOT szerint a házkutatások során lefoglalt eszközök alkalmasak voltak arra, hogy román állampolgárokat és javaikat veszélyeztessék.
Az RMDSZ nagyon elhatárolódik, ők békés együttélésről álmodoznak
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közleményben tudatta, hogy "elítél minden erőszakos cselekedetet, és elhatárolódik minden olyan szélsőséges megnyilvánulástól, ami feszültséget kelt a közösségek között".
"Az RMDSZ elítél minden erőszakos cselekedetet, és elhatárolódik minden olyan szélsőséges megnyilvánulástól, ami feszültséget kelt a közösségek között. Ebben az országban a békés együttélés, a tolerancia és az egymás iránti tisztelet vihet előre a fejlődés, a jövőépítés útján" - idézte Kelemen Hunort a szövetség közleménye.
Az RMDSZ elnöke hozzátette, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség mindig a parlamentáris demokrácia eszközrendszerét, a politikai párbeszédet tartotta és tartja az egyetlen törvényes és járható útnak. Az RMDSZ elnöke reményét fejezte ki, hogy a hatóságok korrekt módon végzik a munkájukat, ugyanakkor nyugalomra és higgadtságra intett minden közszereplőt.
3. frissítés: előzetesben
A bukaresti táblabíróság kedden, kevéssel éjfél előtt harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezte Beke István Attilát, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi szervezetének elnökét, akit az ügyészség merénylet előkészítésével gyanúsít - közölte honlapján a táblabíróság.
A kényszerintézkedésről hozott döntés ellen 48 órán belül lehet fellebbezni.
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erdélyi elnöke az Origónak azt mondta az esetről, hogy a "a román terrorelhárítás meg van bolondulva".
4. frissítés: az ügyészség szerint szemeteskukában rejtették volna el
A Mediafax hírügynökség ügyészségi forrásokra hivatkozva azt közölte: egy október 10-ei összejövetelükön tervezték el a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi tagjai, hogy petárdákból összeállított robbanószerkezetet hoznak működésbe Románia nemzeti ünnepén Kézdivásárhelyen, amelyet a katonai parádé útvonala közelében, egy szemeteskukában akartak elrejteni.
A gyanúsított állítólag azt mondta, a "bombát" úgy is fel tudja robbantani, hogy sem ő, sem családja nem lesz városban.
(MTI - Origó nyomán)