Durván megaláztak egy olaszteleki kislányt, szüleit és az őket elkísérő unitárius lelkészt a kolozsvári gyermekkórházban, mivel a székelyföldi család nem beszél jól románul.
Az esetről szerdán Rácz Norbert kolozsvári belvárosi unitárius lelkész számolt be Facebook-oldalán. Mint kifejtette: az eset szombat este kezdődött, miután véget ért az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) versmondó- és népdaléneklő-versenye, amelynek népdalverseny kategóriáját az olaszteleki Sükei Katika nyerte – akivel később felháborítóan viselkedtek a kórházban.
Zoom
A kislányt a megmérettetés után a Dózsa György (Ferdinand) utca sarkán egy autóbusz elütötte, azaz átment a jobb lábfején, miközben zöld lámpánál akart átkelni a gyalogátjárón. A vele lévő Fülöp Júlia unitárius lelkész, az ODFIE elnöke kísérte a lányt a gyerekkórházba. Rácz Norbert beszámolója szerint az egészségügyi intézményben hamar kiderült, hogy nem lesz egyszerű dolguk, a sürgősségi osztály ügyeletes orvosa, Ioan Dobrescu ugyanis azonnal szóvá tette: "milyen dolog az, hogy az ember Romániában él, de nem beszéli az ország nyelvét?" A lányt ugyan beutalták, de olyan minimális eszközöket sem biztosítottak számára, mint tányér, bögre vagy evőeszközök, sőt az egyik nővér másnap reggel arra is rákérdezett, hogy a tenyerébe töltse-e a teát.
Katika szülei vasárnap érkeztek Kolozsvárra, és mivel ők sem beszélik jól a román nyelvet, Rácz Norbert felajánlotta, hogy a kórteremben marad, és segít kommunikálni. "A dolgok itt kezdtek keserűre fordulni, mert bejött a mindenható szalonfőnök, s rám ripakodott érces hangon: »Tu ce cauţi aici?« (Te mit keresel itt?) Mondom, hogy nem beszélnek jól románul, segíteni akarok, erre ő megkérdezi az anyát, hogy mi a neve: »Cum te cheamă?« (Hogy hívnak?), amire jön is a pontos válasz. Mire az orvos: »Vezi, vorbesc romaneste, iesi afara!« (Látod, beszélnek románul, menj ki!)" – részletezte az unitárius lelkész.
Ioan Dobrescu orvos ezek után sem hagyta anynyiban a dolgot: később, amikor Fülöp Júlia meglátogatta a kislányt, azzal kezdett fenyegetőzni, hogy kiutalja Katikát a kórházból, és aztán "annyian lehetnek körülötte, ahányan akarnak". Ígéretét be is váltotta, a kiutalás hírére tehetetlenségében pedig Rácz Norbert felhívta Horváth Anna alpolgármestert, akinek közbenjárására a kislányt egy másik kórházba vitték megfigyelésre.
Nem ez az első alkalom, hogy Ioan Dobrescu orvoshoz méltatlan magatartást tanúsított. Január közepén egy kolozsvári szülő közölte, hogy az éppen ügyeletes Dobrescu négy órán keresztül várakoztatta lábtöréssel bevitt 13 éves kislányát, végül pedig elutasította a kezelést, mert ideges volt.
A sebészorvosról ugyanakkor 2009 márciusa óta rendszeresen cikkez a helyi román sajtó, azóta ugyanis kétszer is rajtakapták a rendőrök, amint hálapénzt fogadott el egy műtét fejében. Az első lebukás után Dobrescu elismerte, hogy átvette a pénzt, de arra hivatkozott, hogy nem ő kérte. Az ügyet megúszta ezerlejes (kb. 71 ezer Ft) bírsággal. Három évvel később, 2012 májusában egy nagyszülő ismét feljelentette az orvost, aki pénzt követelt a szülőktől egy műtét elvégzéséért: a család 500 lejt fizetett neki. "Azt mondta, hogy majd az operáció után elszámolunk" – nyilatkozta a gyerek nagyanyja. 2013-ban ismét bíróság elé került ugyancsak hálapénz elfogadásáért, sőt jelenleg is eljárás zajlik ellene, mert előre kért pénzt a betegektől ahhoz, hogy egyáltalán foglalkozzon velük.
A 2003/46-os számú, a páciensek jogaira vonatkozó törvény egyébként előírja, hogy semmilyen tekintetben, így nemzetiségi alapon sem lehet diszkriminálni az állami egészségügyi szolgáltatást igénylő személyeket. A jogszabály szerint amennyiben a beteg nem tud románul, kérésére az egészségügyi intézmény alkalmazottainak kötelező módon anyanyelvén vagy más, általa ismert nyelven kell őt tájékoztatniuk, illetve szükség esetén egyéb kommunikációs formát is választhatnak.
A törvény arra is kitér, hogy ha a páciens igényli, az orvos a beteg hozzátartozóit és a barátait is tájékoztathatja a szükséges vizsgálatokról és beavatkozásokról. A jogszabály meghatározása szerint páciensnek számít az a beteg vagy egészséges személy, aki egészségügyi ellátást igényel.
(Krónika nyomán)
Frissítés: az "orvos" és áldozata: